Русија Свет

Ситуација је алармантна! СТОЛТЕНБЕРГ ЗАПРЕТИО РУСИЈИ! Сајбер напад је за Алијансу исто што и напад копном а то значи само један одговор!

Током сусрета са америчким председником Џозефом Бајденом 8. јуна, на почетку његове званичне посете Европи, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је медијима да све софистициранији сајбер напади на поједине државе чланице НАТО-а могу изазвати одговор читавог Северноатлантског савеза

Како преноси портал америчке морнарице УСНИ Њуз, изјава генералног секретара НАТО-а звучала је „као озбиљно упозорење противницима“. Алијанса сагледава сајбер сферу „као оперативно војно подручје“, рекао је Јенс Столтенберг у понедељак. Подсетио је да се пре неколико година Алијанса сложила да кибернетичке нападе треба гледати и доживљавати као војне нападе на земљу чланицу НАТО са копна, из ваздуха или мора и да могу да покрену колективни одговор заснован на члану 5 Уговора о успостављању НАТО-а. Њиме се од свих чланица захтева да пруже помоћ било којој другој држави чланици која је предмет оружаног напада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као пример најчешћег мешања у послове других земаља, приметио је „руско мешање у унутрашње изборе“ и сајбер нападе на своје суседе, као и агресивно војно понашање у Украјини. Посебно је споменуо нападе „малвера“ из Русије путем Солар Винд-а.

Према његовим речима, „агресивне акције Москве“ остају „озбиљан проблем“ за савез. Столтенберг је додао да војне вежбе НАТО-а сада укључују сценарије сајбер рата. Приметио је да је НАТО основао центар за сајбер домен у Естонији за праћење напада, као и за размену најбољих пракси са члановима савеза. „НАТО савезници могу једни другима помоћи“, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је приметио да је важно „идентификовати лоше понашање када га видимо“. Према његовим речима, у односима са Кремљом Алијанса се придржава двосмерног приступа – „снажног и чврстог“, али отвореног за дијалог о контроли наоружања, начинима за смањење тензија у Европи и климатским променама. Да би одвратио Кремљ од будуће „употребе војне силе против суседа“, НАТО сада има четири борбене групе у најисточнијим земљама Алијансе и има шире поморско присуство у Балтичком и Црном мору, укључујући тамошње главне вежбе. НАТО такође пружа „политичку и практичну подршку“ Украјини у борби против сепаратиста.

Како су пет чланица алијансе арктичке земље, регион привлачи „све већу пажњу и присуство“ НАТО морнаричким патролним авионима и подморницама. Столтенберг је с тим у вези рекао да такви кораци „показују неопходно присуство“ док Русија премешта више летелица и снаге на север. У многим случајевима, рекао је он, Москва „поново отвара старе базе хладног рата“ у време када морски путеви кроз Арктик остају дужи временски период без леда. Русија заузима највећу територију на Арктику и сматра да Северни морски пут пролази унутар њених граница.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/вестионлине

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ