loading...
Регион

ФАТА ОРЛОВИЋ НИЈЕ УСПЕЛА У СВОЈОЈ НАМЕРИ! Хитно се огласио Драшко Станивуковић у вези срушене цркве! Ово ће обрадовати све Србе!

ПРАВОСЛАВНА црква у Коњевић пољу, чије рушење је захтевала Фата Орловић, у чему је на крају и успела, биће обновљена на иницијатицу општине Братунац. Подршку ће пружити и град Бањалука са око 50.000 км, потврдио је градоначелник Драшко Станивуковић.

После одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру да се сруши Црква Усековања главе Светог Јована Крститеља, што је и тражила Фата Орловић на чијем се имању налазила светиња, начелник општине Братунац Срђан Ранкић најавио је доношење Одлуке о измени Регулационог плана за насељено место Братунац, где ће бити изграђени поменути храм и обележје.

– Храм ће бити изграђен у центру града и представљаће својеврсни споменик свим нашим мученицима пострадалим само зато што су били православни Срби и биће симбол васкрсења српског народа. Након немилих догађаја од претходне суботе, када је на непримерен и вандалски начин порушен православни Храм Усековања главе Светог Јована Крститеља у Коњевић Пољу на овом подручју, а и шире, дошло је до оправданог огорчења народа и нажалост, до потенцијалних међунационалних тензија – пише у саопштењу начелника Братунаца.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, који се огласио пошто је црква у Коњевиц́ Пољу срушена и најавио помоћ овог града за градњу нове цркве каже да су они “свим срцем за то да се светиње било које вере обнављају и граде”.

– Наша је дужност као највећег града у Републици Српској да пружимо подршку у изградњи и обнови цркава, као што радимо у Бањалуци, тако и у целој Републици Српској. На крају, борили смо се за наше светиње и у Црној Гори, а камоли да нећемо за оне у РС или било где у свету – наглашава он.

Град Бањалука, додаје Драшко Станивуковић, годишње издваја значајна средства за обнову цркава и манастира на територији Бањалуке, али због специфичне ситуације, може да пружи и подршку у вези са обновом, односно изградњом нове цркве, уместо порушене цркве у Коњевић Пољу.

– Увек сам се стављао на располагање и лично, поред подршке Града, кад су овакве теме у питању, јер сматрам да ако као човек имам ту могућност, треба и лично да помогнем. Исту такву праксу желимо и по питању цркве у Коњевић Пољу. Као градоначелник Бањалуке у договору са ресорним одељењима донели смо одлуку да одвојимо око 50.000 КМ у овом тренутку као вид подршке изградњи нове цркве – каже Станивуковић.

Та подршка може бити, напомиње он, донирана и кроз материјал и кроз финансијска средства, а помоћ ће почети да се реализује кад буду добили званични рачун и све буде проверено.

– Наравно, верујем да ће се томе прикључити и грађани Бањалуке. Ми смо овим гестом послали јасну поруку да легализујемо и обновимо све верске објекте и желимо да их сачувамо као потврду ширине коју Бањалука има, као и да је то град који припада свим грађанима и верама. Поносан сам на то што се поред мог кабинета налази Храм Христа Спаситеља, мало даље католичка катедрала и Ферхат-пашина џамија, познатија као Ферхадија – истиче Драшко Станивуковић.

Спремни смо, да чувамо оно што је наше, а поштујемо туђе, додаје он, напомињући да у самом граду има доста верских објеката са нерешеним правно-имовинским односима, као и да Град активно учествује у томе да се то реши.

Општина Братунац у сврху изградње храма отворила је наменске рачуне за уплату средстава, те свако ко жели да помогне, може то да учини.

Незванично је речено да су се представници Општине састали и са члановима Фондације “Лазарица”, који су први покренули акцију обнове порушене цркве. Међутим, с обзиром да у Коњевић Пољу нема Срба, па стога ни српске имовине, нико у том селу није желео да прода земљиште за изградњу нове цркве, па је донета одлука да се подигне Саборни храм у Братунцу на коме ће бити истакнут крст цркве чије је рушење тражила Фата Орловић.

Фата Орловић умрла – лажна вест

Иако на друштвеним мрежама кружи вест да је умрла Фата Орловић, она је и даље хоспитализована у УКЦ у Тузли, али је у стабилном здравственом стању.

Као што је познато, Фата Орловић је прекјуче хоспиталована у Клинику за плућне болести у Тузли због погоршања здравственог стања, односно компликација клиничке слике плућа, што јој је и раније стварало проблеме.

Како је јуче потврђено из Универзитетског клиничког центра у Тузли, Фата Орловић је стабилног здравственог стања и није ни у којем случају животно угрожена.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...