loading...
Свет

Почела је евакуација на небу! Ф-35 ПОДВИО РЕП: Најбољи НАТО авион пресрео руског бомбардера над Балтиком, а онда се појавио руски ловац!

И то се коначно десило. Сви су очекивали да ће бити на Црном мору, а десило се на Балтику. Сусрет два небеска ривала италијанског Ф-35А и руског Су-30СМ.

На друштвеним мрежама данас је освануо снимак пресретања руског стратешког бомбардера Ту-95 изнад Балтика, коме су се прикуључила на небеским висинама италијаски Ф-35, који је летео поред њега.

Италијански ловци су се затим удаљили и добили су убрзо неочекивано друштво. Њима се приближио наоружани Су-30 МС.
После краћег лета италијански пилоти су се удаљили, док је сухој наставио свој лет.

Италијанске ваздухопловне снаге су 3. маја ове године преузеле дужност чувања неба изнад балтика од Немачке.

Мисију по први пут врше борбени авиони Ф-35А из састава 13. италијанске авио-групе.

Иначе, ваздушни простор балтичких земаља од уласка у НАТО 2004. године штите ваздухопловне снаге земаља-чланица Алијансе на ротационој основи на сваких шест месеци. Ваздушне снаге Алијансе стациониране су у естонској авио-бази Емати и литванској бази Зокњај.

Игре мачке миша између руских авиона и летелица чланица алијансе нису ретка појава на небу Балтика. Често се дешава да ловце алијансе попут Ф-16, Јурофајтер Тајфун 2000 па сад и Ф-35 пресретну рускои ловци. Углавном до сада употребљавани су Су-27 моранричке авијације и МиГ-31БМ, а сад се тој листи прикључио и Су-30.

Од избијања новог хладног рата после анексије Крима и заоштравања ситуације на граници Украјине са Русијом и Балтичких држава и Русије пресретања летелица алијансе су веома честа. Не прође ни пар дана да се не бележе нови инциденти пресретања.

У сваком случају игре мачке и миша се завршавају повлачењем једног од актера.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Loading...
loading...