Регион

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Премијеру се спремало хапшење због „велеиздаје“?

Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да је чуо да се спремало његово хапшење “због велеиздаје“ у случају да је потписао Темељни уговор.

“Имам информацију која је у овом тренутку врло реална, и без опасности од ковања теорија завере могу је саопштити а то је да бих, по повратку у Црну Гору, био ухапшен због велеиздаје“, казао је Кривокапић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање ко би га ухапсио, рекао је да би то био Специјални државни тужилац Миливоје Катнић.

Кривокапић је рекао и да су две тачке спорне у Нацрту Темељног уговора са Српском православном црквом јер, како каже, нису у складу са законима Црне Горе, а да је, пошто је то уочено, његова обавеза да штити државу, без обзира што је верник.

Подсетио је да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнео став Црне Горе у вези са Темељним уговором.

„Да постоје најмање два члана која су спорна и један део преамбуле“, рекао је Кривокапић.

На питање који су чланови спорни Кривокапић је казао: „Један се односио на верске празнике који су били у директном сукобу са Законом о верским празницима у Црној Гори“.

„То је подразумевало да имамо већи број верских празника него што је, при чему су дефинисана три нова празника која би требала да се славе у Црној Гори. Свети Сава, Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки. И члан 7, део који се тиче тог једног дела неусклађености, а тиче се имовинских питања који је предвиђао додатно преиспитивање елемената који још нису катастарски уписани“, прецизирао је Кривокапић.

На констатацију да је неприродно да се Темељни уговор бави имовинским питањима, Кривокапић је казао да је због тога природно да се преиспитује.

„Ми смо то уочили и наравно пошто је моја обавеза да штитим државу, без обзира што сам ја верник, одлучио сам да заштитим државу“, рекао је Кривокапић.

Кривокапић тврди да је добио информације неколико дана пре одласка у Београд да ће бити проглашен издајником цркве, а да се покушало и да се он прикаже кривцем у случају да за митрополита не буде изабран Јоаникије.

Додао је да је добио информацију да се инсистира да дође лично у Београд и да је због тога отишао Владиним авионом и да је обавестио потпредседника Дритана Абазовића и да је он рекао да сматра да не треба да сада потпише уговор.

Катнић: Нисам планирао да хапсим Кривокапића
Главни специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић изјавио је да нема никаквих информација о наводном плану за хапшење председника Владе Здравка Кривокапића.

„Нити знам шта је премијер радио у Патријаршији, нити сам информисан да је планирао да изврши кривично дело велеиздаје, нити сам планирао да га хапсим“, казао је Катнић за Антену М.

Он је тако прокоментарисао тврдњу Кривокапића, да је чуо како му је спремано хапшење због наводне велеиздаје, ако у Београду потпише Темељни уговор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ