Србија

Срби на ногама! 16. ЈУН ЈЕ ВАЖАН ДАТУМ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ! Путин и Бајден ломе копља око Србије! Ево шта се спрема!

Једна од битних тема сусрета америчког и руског председника, који ће се одиграти 16. јуна у Женеви, биће и политичке прилике на Балкану и ситуација са такозваном државом Косово

Следеће недеље све очи биће упрте у један од најважнијих састанака на свету, а једна од тема, према тврдњама аналитичара, биће сигурно Србија и Западни Балкан. У вили „Ла Гранж“ на Женевском језеру састаће се 16. јуна руски председник Владимир Путин и амерички председник Џозеф Бајден.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако ће се на менију наћи најпре међусобни односи Русије и Америке, тешко да се може заобићи и узаврели балкански лонац, који је додатно подгрејан последњих дана након што је Бајден потписао уредбу којом се америчке санкције проширују када је реч о балканском региону и односе се на све који угрожавају територијални интегритет балканских држава.
Како се састанак одржава само дан након сусрета делегација Београда и Приштине у Бриселу, остаје да видимо како ће амерички и руски председник тумачити ситуацију са такозваном државом Косово.

Како за Ало! каже аналитичар Драгомир Анђелковић, до Србије као теме се на том важном састанку може врло лако доћи.

– Ако Бајден на било који начин наметне ту тему, Путин ће у том случају сигурно штитити интересе Србије, док ће Америка на разне начине угрожавати интегритет Србије, и по питању Косова и по питању статуса Републике Српске – рекао је он и додао да нема много бриге око уредбе о којој се говори последњих дана.

– Американци су имали сличну уредбу пре 20 година, Бајден је само појачао ту уредбу. Она им је омогућавала да уводе санкцију земљама које спроводе кораке који нису по њиховој вољи. Америка то може да уради без било какве уредбе. Нас треба да брине самовоља Америке, а не било које уредбе. Проблем је у америчкој агресивности јер ће они увек наћи неку уредбу да покрију своју агресивност. Не треба то да багателишемо, али ни да будемо много забринути, јер ако Америка било шта примени, дефинитивно ће нас гурнути од себе – казао је Анђелковић.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра да ће Бајден и Путин у разговору сигурно поменути и Србију јер је Западни Балкан у фокусу новог америчког председника као један од приоритета.

– Уредба коју је Бајден потписао је сегмент континуитета америчке политике. Србија поштује интегритет свих суседних држава, а будући да је уредба акцентована на Босну и Херцеговину, то за Београд не представља опасност. Двоструки су стандарди Запада на делу када је реч о интегритету Србије и БиХ, али на то смо већ навикли – рекао је Рајић за Ало!.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да ће се на тапету Бајдена и Путина сигурно наћи и Западни Балкан.

– То ће вероватно бити тема у контексту глобалних сучељавања везаних за Европу, стратегију НАТО на овим просторима и за руски утицај на овим просторима. Западни Балкан већ фигурира у приоритетима када је реч о трансатлантској алијанси – казао је Миливојевић.

Како је објаснио, Вашингтон је заинтересован за овај регион, а ако га буду помињали, то ће бити са циљем да овај регион потпадне под западну сферу утицаја.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ