Регион

Тотална параноја! РУСИ УГРАДИЛИ ТАЈНИ ЧИП У СРУШЕНИ МИГ-29? Оптужбе на рачун Москве због пада ловца! Руски извиђачи превише су били близу?

Атлантски савет Бугарске позвао је власти земље и истражне органе да размотре могућност “руског трага” у инциденту са бугарским ловцем МиГ-29 који се срушио у Црно море, а позив је уследио након писања бугарског портала “Фактор” о чиповима које су Руси наводно уградили у старе совјетске авионе

“Да ли постоји руски траг у инциденту? Верзије су различите, у овој фази је неопходно размотрити све могуће. Зато позивамо да се у истрагу укључе и савезници и партнери”, наводи се у саопштењу Атлантског савета на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објава Атлантског савета уследила је након чланка информативног портала „Фактор“ у коме се наводе могуће верзије инцидента с авионом МиГ-29: губитак оријентације пилота ноћу, пријатељска ватра, експлозија авиона због неисправне ракете.

Портал је посебну пажњу посветио могућој умешаности Русије у инцидент – наводно је разлог пада авиона могла бити неквалитетна поправка коју је вршио произвођач – руска ваздухопловна корпорација „МиГ“ или акције руских војника.

Како наводи „Фактор“, сви су „одавно упознати са тим“ да руски извиђачки авиони лете превише близу ваздушног простора Бугарске.

“Могућности су две: или је непознати авион извео злонамерне акције против нашег авиона МиГ-29, или је током вежбе гађања авион који је летео у близини помислио да га гађају и одговорио на ватру фаталним нападом”, пише портал.

Међутим, постоји и прилично „егзотична“ верзија инцидента која је на ивици „теорије завере“, пише „Фактор“. Позивајући се на изворе у „војним круговима“, у чланку се говори о чиповима који се постављају у америчке авионе Ф-16, а који омогућавају да летелица експлодира уколико се нађе у заробљеништву непријатељских снага. Разлог тога је скривање технологије и борбених способности.

“Неки тврде да је руска страна приликом ремонта старих совјетских авиона уградила сличан тајни чип који може бити активиран уколико се летелица усмери против руских војних снага или објеката. То објашњење уопште није нелогично, јер је у војној доктрини Руске Федерације НАТО дефинисан као непријатељ и противник, укључујући и Бугарску”, сматра аутор чланка.

Подсетимо, засад нема званичне верзије о разлозима пада авиона. Према речима министра одбране Бугарске Георгија Панајотова, авион и наоружање су били исправни. Бугарски МиГ-29 срушио се 9. јуна током вежбе изнад Црног мора током вежбе „Шабла 2021“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ