Свет

Албанци у неверици! БАЈДЕН ЗАПРЕТИО КУРТИЈУ!? Ако се Америка повуче са Косова, Срби су за 48 сати на Проклетијама!

Американци дипломатским каналима послали јасну поруку Аљбину Куртију да мора да крене у озбиљне преговоре са Београдом, а ако настави да се инати, могао би да остане без подршке Вашингтона

Амерички председник Џозеф Бајден озбиљно је дипломатским каналима запретио премијеру лажне државе Косово Аљбину Куртију да би могао да остане без подршке САД уколико настави да одбија преговоре са Београдом, преносе одлично обавештени дипломатски извори Информера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, Американци од Куртија траже да одмах престане да условљава и избегава дијалог у Бриселу, а ако то не учини, Вашингтон ће најозбиљније размислити о комплетном повлачењу са Косова!

‘Ако се САД повуку, Срби ће за 48 сати доћи до Проклетија’, гласи шокантна порука која је стигла у Приштину.

Тајна депеша

Наши дипломатски извори преносе да су Бајден и његова администрација решени да се дијалог у Бриселу у уторак, 15. јуна, ‘максимално успешно настави’.

– Американци су послали захтев Куртију да се хитно уозбиљи и настави дијалог са Београдом. Јасно му је поручено да мора да престане са условљавањима и захтевом да Београд прво призна Косово и извини се за ‘геноцид’… Овај захтев САД не треба много да чуди, јер је Вашингтон сличне поруке и раније упућивао приштинским политичарима – каже наш саговорник.

И док јуче нико званично није желео да коментарише наша сазнања, председник Србије Александар Вучић рекао је да наредни дани неће бити нимало лаки за државу.

– Не интересује ме шта причају у Приштини. Могао бих да будем озбиљан и да, без шале, кажем: Ако мислите да долазите по ствари о којима говорите, ако мислите да ће Србија да вас призна, не морате ни да путујете… Наставак дијалога веома је важан, не само због ЕУ већ и због тога што се тиме спуштају тензије и унапређује безбедност Срба на Косову. А да ће бити једноставно у Бриселу, па неће никоме! Албанци долазе да направе свој шоу, а ми да будемо озбиљни и посвећени дијалогу – рекао је Вучић.

Да се, ипак, нешто озбиљно спрема и да постоје амерички притисци на Приштину посредно потврђује лидер ДПК Енвер Хоџај, који је позвао Куртија да свој одлазак у Брисел услови захтевом да се Србија извини за ‘геноцид’.

– Ако се Србија не извини до 15. јуна за геноцид почињен на Косову, Аљбин Курти не би требало да седи на састанку са Вучићем – наглашава Хоџај.

Довољан је позив

Коментаришући све ове наводе, бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да САД могу да натерају Приштину да ради како они желе, уколико то заиста хоће да ураде.

– На Приштину не мора да се врши никакав притисак, довољан је само један телефонски позив из Вашингтона. Сада је јако важно како ће се поставити САД и ЕУ у наставку дијалога. Наставак преговора је неопходан, а уколико до њега не дође, питање је ко ће бити кривац, јер ће неки центри моћи на Западу сигурно покушати да за све окриве Србију. Мислим да би све лакше било да је Трамп остао председник САД, јер Бајден има стару стратегију у вези са Косовом, коју ће тешко променити. Ипак, морамо се борити – истиче Каран.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ