Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Вучић се хитно обратио нацији: Неозбиљност може да доведе до ескалације!

Београд — Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

„Желео сам да известим јавност о свему што се догађало у Бриселу“, каже на почетку председник Србије и додаје да ће 22. јуна бити седница Народне скупштине на којој ће „говорити темељно о апсолутно сваком питању које је од кључног значјана за ситуацију на КиМ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како даље наводи, јуче је настављен дијалог под покровитељством ЕУ и то је најчуднија фаза.

„Рекао сам ово јер могу да потврдим да они који су дошли у име приштинске стране желели да нас натерају да напустимо разговор. Све што су радили, тражили и говорили значило је да желе да избегну дијалог“, наводи и додаје да се успело разговарати само о једној теми – о несталим особама.

„Последња локација је Кижевак и пронађени су остаци 11 тела. За два тела ДНК анализом утврђено је да су Албанци. Ми смо тражили претрагу више локација. Једна је Кошаре, и никакву информацију нисмо добили за Лапушник 2013, Дојнице 2013, Јавор Сува река 2020…“, додаје.

Међутим, каже, тражено је да се прегледају Кошаре и ништа није одговорено – осим што је обећано да ће бити извршена претрага терена. „За Лапушник смо тражили још 2013. године“, додаје.

„Када сам то тражио, и захвалан сам ЕУ представницима којима се то учинило добро, шеф њиховог преговарачког тима је рекао да неће дозволити ископавања да се не би помислило да су Албанци вршили злочине“, објашњава председник и додаје:

„Већ смо парафирали са Хотијем како то треба да изгледа, а сада смо као кључни аргумент албанске стране добили да то није суштина, већ да се смени Вељко Одаловић“.

Председник сматра да је то дрскост и безобзирност албанске стране, као и да су Одаловића назвали „Герингом“.

„Можда није требало на тај начин да реагујем, можда сам увредио Куртија, али сам узвратио на бруталнији начин и не могу да кажем да сам се покајао, био сам изненађен да неко може да користи такав речник“, додаје.

Каже да је Курти десет пута поновио признање и да је понављао „када“, а на то је добио одговор – „Никада“.

„Ваљда је мислио да морамо да прихватимо оно што кажу“, сматра.

Говорили су, каже Вучић, да се наоружавамо због њих, што није имао потребу, додаје, ни да демантује.

Како даље наводи, желели су да се направи Декларација о миру, али додаје Вучић, то могу да учине само две независне државе.

„Следећи захтев је да ЦЕФТА буде СЕФТА, како би могли да у њу унесу у своје симболе и тако буде “Republic of Kosovo’, каже.

Састанак је почео инстистирањем да се у складу са оним што је потписано испуне обавезе према Србији.

„Молили смо да испуне обавезу за Заједницу српских општина“, каже, али Курти неће да прихвати споразуме потписане пре 14, фебруара када је он победио на изборима.

Како каже Вучић, направљена је „немогућа атмосфера и дијалог је немогућ. Није добро за нас јер таква врста неозбиљности може да доведе до ескалације проблема на Косову. Ја знам колико има недовољно одговорних људи у Приштини и који могу да ураде свакојака чуда. Зато је моја молба упућена међународној заједници да воде рачуна да се не догоде инциденти.“

Каже да је провокација са наше стране држање литургије у српским црквама које су добиле земљиште за време владавине Слободана Милошевића и да Србија треба да се уздржи од тога.

„На то сам остао нем“, каже и пита: „Није провокација што исписују графите и мокре у верском обреду?“

Каже да када то чујете разумете о чему је реч и зашто су Дечани угрожени и зашто се Срби осећају угрожено.

Истиче да је важно да смо на било који начин разговарали и да показумјемо одлучност да се дијалог настави.

„Ми ћемо проблеме покушати да решимо разговором.“ У парламенту ће бити изнето више детаља, додаје Вучић.

Из архиве ОВК је тражено да се покажу гробнице српских цивила и војника, али сада албанска страна тврди да то не постоји.

„Поносан сам на понашање српске делегације. Да ли сам ја претерао – могуће је и гледаћу да можда у будућности покушам да спустим тон и да на провокације не реагујем на такав начин“, наглашава Вучић.

У наредном периоду биће показани сви детаљи Скупштини и политичким странкама, и то 21. јуна.

Показао је фотографије цркве где је исписан графит да „Христ мрзи Србе“, као и фотографије порушених српских споменика и свих напада на верске објекте.

Вакцинација: Срамота је

Када је у питању вакцинација у Србији, председник наводи да има вакцина, и апелује на грађане да се вакцинишу.

„Имамо свих вакцина, можемо да их делимо свима. Срамота је да неке земље имају већи проценат вакцинације него ми, а они се и даље муче са вакцинама, а да ми имамо проблем због неких завереничких теорија“, казао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ