Србија

ЈОВАНОВИЋ ЋЕ ИПАК МОРАТИ У ЗАТВОР? Адвокат тврди да условна казна и наногица не долазе у обзир, ево шта чека Чеду

Отежавајућа околоност су инциденти почињени прошле године.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду је након свих извршених провера наложило полицији да против лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића поднесе кривичну пријаву због сумње да је током инцидента који је изазвао недавно испред једног локала на Новом Београду починио чак три кривична дела – насилничко понашање, уништавање туђих ствари и ометање службеног лица у вршењу дужности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже адвокат Светозар Вујачић, лидер ЛДП овај пут неће проћи без затворске казне, будући да је починио три кривична дела, али и да је прошле године такође оптужен за насилничко понашање.

Према његовим речима, Чедомиру Јовановићу сада прети казна од шест месеци до пет година затвора, док условна казна и кућни притвор нису опција за оваква дела, тврди он.

Учињено је више кривичних дела, у таквим случајевима изриче се једниствена казна, објашњава Светозар Вујачић.

– Казна не може бити мања од збира појединчаних казни за сва дела. Укупно, запрећена је казна од шест месеци до пет година. Када се узме у обзир насилничко понашање, али и претходни инциденти пре неколико месеци, сматрам да условна казна овог пута не долазир, као ни казна кућног притвора – каже Вујачић.

У случају Чедомира Јовановића нема никаквих олакшавајућих околоности, а нарочито не зато што је политичар, сматра саговорник.

– Отежавајућа околност је што је дело поновљено, нарочито ако суд процени да постоји могућност да се опет понови. То што је политичар и лидер странке није олакшавајућа, већ по мени отежавајућа околност, јер је морао да пази на понашање више због своје позиције. Правно гледно, то неће имати никаквог утицаја, ни позитивног, ни негативног – каже адвокат.

Подсетимо, Јовановић је 2. јуна, нешто пре 22 сата, наводно демолирао је локал брзе хране „Пончо“ на Новом Београду после чега је дао изјаву у полицији. Сумња се да је разбио стаклена врата ресторана брзе хране, шутирао неколико аутомобила – међу којима и полицијски – и на крају је после увиђаја патролним џипом интервентне јединице одвезен у полицијску станицу Нови Београд, из које је убрзо пуштен. После привођења у полицију, домаћи медији су писали да је Јовановић био под дејством алкохола.

Прошле године, лидер ЛДП Чедомир Јовановић напао је Дејана Дубајића, правног заступника Амбуланте за рехабилитацију Физио центар на Новом Београду, испред које се Јовановић већ сукобио с власником те клинике, Жарком Иваковићем, који је тврдио да је на њега насрнуо тениским рекетом. Иначе, узрок инцидента је спор око локала.

ШТА КАЖЕ ЈОВАНОВИЋ?

То што је тужилаштво урадило јуче је директан одговор на кривичну пријаву коју сам поднео против директора српске полиције и на поступак који сам покренуо пред унутрашњом контролом МУП-а, изјавио је председник ЛДП Чедомир Јовановић, поводом информација да је тужилаштво наложило полицији да поднесе кривичну пријаву против Јовановића, за насилничко понашање, уништење туђе ствари и ометање службеног лица у обављању дужности.

Он је рекао да нема ништа против истраге полиције и тужилаштва, али да је ово једна сплетка са којом не мозе да прави компромисе.

– Тужилаштво не може да комуницира са људима у овој земљи тако што ће интригама и сплеткама пуштати полуинформације у српске таблоиде и на такав начин телефонирати свакоме од нас да је боље да се договоримо испод стола, него да ствари ставимо на сто и једном заувек дефинишемо међусобне односе – рекао је Јовановић.

Он је истакао да полиција која је дошла на место инцидента није применила закон и заштитила га.

– Уместо тога од мене траже да будем као и они и да живим са главом у песку, све до неке нове индустријске машине за млевење меса и неких нових несрећника који ће завршити у обрачуну београдских кланова. Нећу да будем нови Миша Огњановић, адвокат из мог комшилука који је убијен на улици док је шетао са сином. Нека српско тужилаштво каже ко су људи које је кордон раздвајао, и да ли они треба да примене закон и коначно приведу правди оне који годинама за собом вуку најтежа кривична дела и пресуде које се не извршавају. О томе се у овом случају ради – рекао је Јовановић.

Извор: Мондо/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ