Русија

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО ЧИМЕ ГА ЈЕ ПУТИН ИЗНЕНАДИО! Ово нико није очекивао!

Састанак председника Русије и САД који је одржан у Женеви био је велики догађај за Швајцарску која је успела да извуче из тога одређену корист, рекао је у интервјуу за швајцарски канал „РТС“ лидер земље Ги Пармелен, који је такође изнео утиске о лидерима две светске силе.

Како се истиче у чланку, још увек се не може са сигурношћу рећи да ће састанак председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви бити историјски тренутак за Швајцарску. Међутим, тај догађај ће се сигурно урезати у сећање председника Пармелана који је, како се наводи у тексту, „вероватно преживео најнапетији тренутак у својој политичкој каријери“, организујући преговоре „двојице најважнијих светских лидера“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је ипак нека врста стреса, јер је потребно одржавати пажњу и концентрацију на таквим састанцима све време“, признао је швајцарски лидер у разговору са „РТС“. Како је истакао. улога Швајцарске је да се „угура у редове светских великана“ и да игра улогу „гаранта равнотеже“ између Русије и САД,

„Због тога се није могао дозволити никакав пропуст“, истиче политичар.

На питање какву је корист од састанка имала Швајцарска, Пармелен је рекао да је успешно организовање самита потврдило да је земља способна да буде организатор догађаја на високом нивоу, осигуравајућу одговарајући степен безбедности, а такође да уме да извуче из тога одређене предности за себе.

У овом случају, према речима председника, те предности су били билатерални преговори са Бајденом и Путином.

„Успоставио сам веома добар контакт са председником Бајденом код степеница председничког авиона. И касније, током наших билатералних преговора, успели смо да учврстимо тај контакт“, рекао је Пармелен.

Што се тиче Путина, швајцарски председник је рекао да цени отвореност руског лидера, са којим се састао 16. јуна у Женеви.

„Председник Путин има квалитет који ценим – не околиша, него одмах прелази на ствар и износи своје мишљење. Он слуша и одговара. Размењују се мишљења, али у искључиво пријатној атмосфери“, рекао је Пармелан.

Према његовим речима, руски лидер „не воли прекомерни протокол, него тежи да се пређе на ствар“.

На питање новинара који моменат са самита би издвојио као најупечатљивији, он је одговорио да су му се најбоље урезали у сећање први тренуци након доласка учесника самита.

„Џо Бајден и Владимир Путин су разговарали пет минута и одмах сам осетио да се међу њима, међу њима као људима, све развија добро“, рекао је швајцарски председник.

Самит председника Русије Владимира Путина и америчког лидера Џозефа Бајдена у Женеви је одржан 16. јуна. Путин је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри и да је постигнут договор о враћању амбасадора. Нешто касније, Бајден је на одвојеној конференцији, поручио да његова агенда није против Русије већ за амерички народ.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ