Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! САД повлаче војску са Блиског истока и усмеравају пажњу на Русију и Кину! Ево шта се дешава!

САД значајно смањују број противракетних система у Саудијској Арабији и на Блиском истоку, пошто се пажња војске усмерава на могуће будуће изазове са Русијом и Кином

Министар одбране Лојд Остин наложио је команданту америчке Централне команде, која надгледа тај регион, да током овог лета изврши повлачење у циљу даље реорганизације, наводи ЦНН.

Неки делови система и опреме биће враћени у САД због преко потребног одржавања и поправке, док ће остатак бити прераспређен у друге регионе, саопштила је портпарол Пентагона Џесика Мекналти.

Она је нагласила да је ова одлука донета у блиској координацији са земљама домаћинима и са јасним намерама да се очувају и даље све способности повезане са безбедносним обавезама САД у региону.

Званичница Пентагона није прецизирала у ком правцу ће бити преусмерене трупе, а ЦНН преноси да се у извештају „Волстрит џорнал“, према изворима у америчкој администрацији, наводи да ова акција одражава велику промену у Министарству одбране да своје напоре усмери на супротстављање Кини и Русији као претњама у будућности, удаљавајући се од сукоба на Блиском истоку.

САД су ојачале своје војно присуство у Саудијској Арабији након напада на нафтне објекте у земљи које су приписане Ирану, у септембру 2019. године, што је пореметило глобално снабдевање нафтом.

Након напада, САД су у земљу послале хиљаде војника, као и две ракетне батерије „Патриот“ и један систем „THAAD“.

САД су такође послале ракетне системе „Патриот“ у Ирак да бране америчке снаге након претњи из Ирана.

Према извештају планирано је повлачење осам ракетних батерија „Патриот“ из Ирака, Кувајта, Јордана и Саудијске Арабије, а из ове земље повлачи се и систем „THAAD“ и смањује се и број ловачких авиона у региону.

Премештање снага из Саудијске Арабије и суседних земаља долази као део ширег америчког повлачења у региону, пошто САД треба да доврше повлачење снага из Авганистана пре 11. септембра, на основу наређења председника Џоа Бајдена, а под Трамповом администрацијом већ је број америчких војника у Ираку смањен на 2.500.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ