Свет

ГОТОВО ЈЕ! Изгубио је и Влада пада!

Шведски премијер изгубио је гласање о поверењу његовој влади, јавља АФП. „Пада влада“ додаје агенција.

Криза владе у Шведској је наступила након што је Левица ускратила подршку Стефану Левену за нови закон о одређивању кирија за становање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О поверењу влади Левена гласало се данас, а он је изгубио и сада би Швеђани могли да изађу на прве ванредне изборе од 1958. године.

Шведски парламент, након изгласавања неповерења дао је лидеру социјалдемократа недељу дана да одлучи да ли ће да поднесе оставку и допусти да се формира нова скупштинска већина или да сазове ванредне изборе, јавља Ројтерс, док агенција АП наводи да је он први премијер ове скандинавске земље који је смењен у парламенту.

Националистичка странка Демократе Шведске је искористила шансу да сазове гласање прошле недеље, након што је бивша комунистичка Партија левице повукла подршку влади због плана да се ублаже контроле кирија за новоизграђене станове.

Још се не зна коме ће се председник скупштине обратити да формира нову владу, а анкете показују да су партије левог центра и десног центра уједначене, што значи да ванредни избори можда не би донели јасноћу.

Нова или прелазна влада ће радити до генералних избора који су заказани за септембар следеће године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ