Регион Србија

Настао хаос! АЛБАНЦИ ТУЖИЛИ ЦРНУ ГОРУ, ТРАЖЕ ИМ ДЕО РАФАИЛОВИЋА! Скандал над скандалима: Та земља је наша, КУПИЛИ СМО ЈЕ ПРЕ 60 ГОДИНА!

Фото: Јутјуб

Приштина је тужила Црну Гору и Општину Будву тврдећи да 4.500 квадрата земље на самом шеталишту чувеног летовалишта Рафаиловићи, припада Косову.

Министарство правде непризнате државе Косово тужило је Црну Гору и Општину Будва, затраживши повраћај 4.500 квадрата земље на самом шеталишту у Рафаиловићима, где се некада налазило дечје одмаралиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврде власти из Приштине, они су поменуто одмаралиште купили пре шест деценија, а од которског суда, којем је поднесена тужба за утврђивање права својине, захтевају да донесе привремену меру забране располагања и отуђења земље до окончања судског спора, објавиле су подгоричке Вијести, а преноси Спутњик.

Како се наводи, Општина Будва, коју заступа Секретаријат за заштиту имовине, на чијем је челу Никола Пламенац оспорила је тужбу приштинске администрације, затраживши од суда да је одбаци.

– Општина Будва је става да тужбени захтев нема правно упориште у Уредби Унмика о овлашћењима привремене управе на Косову из јуна 1999, као ни у Резолуцији УН 1244 на коју се тужба позива – речено је из Секретаријата и напоменуто да се уредбом и Резолуцијом регулишу спорна питања у вези са државном и другом имовином на територији Косова.

– Све уредбе, наредбе и други прописи које доноси Унмик, као Привремена управа мисије УН на Косову, не могу се примењивати на територији Црне Горе, посебно у споровима који имају за предмет стицање, престанак, садржину и вршење стварног права на непокретној ствари, јер је у том случају меродавно право државе у којој се ствар налази – наводи се још у одговору на тужбу.

Подсетимо, Приштина већ дуже од деценије безуспешно води спор како би доказала да је некадашње одмаралиште у ували Каменово на Будванској ривијери, изграђено у залеђени плаже „власништво грађана Косова“. Поднели су и жалбу Апелационом суду Црне Горе, али и тужбу Међународном суду у Стразбуру.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ