Свет

САДА ЈЕ СВЕ ПОЗНАТО! Амерички план расподеле: На списку БиХ и тзв. Косово!

Вашингтон — Бела кућа је данас изнела план о подели 55 милиона америчких доза вакцине против ковид-19 на глобалном нивоу.

Према том плану отприлике 75 одсто доза биће додељено Латинској Америци и Карибима, Азији и Африци путем међународног програма за дељење вакцина КОВАКС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

План је део намере америчког председника Џозефа Бајдена да подели 80 милиона америчких вакцина земљама широм света, пренео је Ројтерс. Он је почетком овог месеца изнео приоритете за доделу првих 25 милиона доза обећаних вакцина.

Од преосталих 55 милиона, око 41 милион би био подељен путем КОВАКС-а, саопштила је Бела кућа, од чега око 14 милиона Латинској Америци и Карибима, око 16 милиона Азији и око 10 милиона Африци.

Преосталих 25 одсто или 14 милиона доза биће подељено регионалним приоритетима, који укључују Колумбију, Аргентину, Ирак, Украјину, Западну обалу и Газу, Босну и Херцеговину и такозвано Косово, пренео је Глас Америке.

САД су већ почеле да достављају вакцине Тајвану, Мексику, Канади и Јужној Кореји. „Имамо довољно залиха да можемо да пошаљемо 80 милиона доза“, рекла је на брифингу за новинаре портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Наш највећи изазов је логистика, чињеница да не постоји приручник како се ово ради, а постоје изазови који се односе на достављање доза свакој земљи“, указала је портпаролка Беле куће.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Америке/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ