Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ: Курти је имао паклени план, тада сам схватио да смо у ВЕЛИКОЈ ОПАСНОСТИ!

Вучић је на посебној седници парламента, представио Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

„Три пута сам замолио Куртија да не заузме Валач!“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић каже да је три пута сам замолио Куртија да не Албанци не заузму Валач, срце електро-система северног дела јужне српске покрајине.

„Може да га заузме на 24 или 48 сати и то је све“, председник рекао је Вучић.

„Не знам колико треба да платимо да неко има дете?“

Вучић каже да Србија не може да очекује правду, ни смислене одговоре.

Он је подсетио и да је проблем Србије што нам се деца не рађају довољно и што нам одлазе занатлије.
„Не знам колико треба да платимо да неко има дете? Нећемо да имамо радну снагу за фабрике, нећемо ништа да имамо… Дете постаје најважнија чињеница за нас“, рекао је он.

Хероји са Кошара поред Вучића на Пештеру

Вучић је рекао да ће сви преживели хероји са Кошара бити на војној вежби на Пештеру у његовој близини.

„Хоћу да њима укажемо поштовање, да се никада више не стидимо наших бораца, већ да се њима поносима“, рекао је он.

Председник се дотакао и ситуације везане за војну вежбу на Пештеру, говорећи о борцима са Кошара које је угостио.

„Снага српске војске је десетоструко већа, и ја увек кажем да треба на Пештер да доведу борце са Кошара, прошло је 48 сати, а они су ми рекли да то не може да се уради. Кажу да многи имају досијеа, јер су чинили неке прекршаје, па као нису могли да буду у присуству председника. Ја сам их позвао све на разговор, рекли су да је тачно све што сам добио. Онда сам овог што ми је донео досијеа питао да ли је он био тамо? Када је требало да бранимо земљу, ми смо њих слали, јер смо мислили да смо много паметни ако останемо овде у Београду. Када сам поставио то питање, они су рекли да тако нису размишљали“, присетио се председник.

„Аљбин Курти је у једном тренутку рекао да има предлог, а онда сам се замислио и схватио да су нам деца у опасности на Косову. Борељ му је рекао да он не може да разговара о правима националних мањина са једном сувереном државом, а онда је он рекао Борељу да и они јесу, али му је Борељ рекао да није, јер сада не би био у Бриселу и разговарао са њим“, истакао је Вучић.

Према речима председника Србије, обе стране су у тешкој ситуацији.

„Мислио сам да знам све о нашим преговорима, али сам се преварио. Само ми је у глави био 14. фебруар, а онда сам сазнао да је тај дан најважнији дан у историји човечанства. Мислите да се спрдам, а тада ми је речено да Аљбин Курти преузима Владу Косова и да се преговарачки ток мења и уколико не желимо да то приватимо, да је дијалог бесмислен. У једном тренутку ми је речено да ће нам дати поклон, а то је да ће они признати Србију, рекао је Вучић.

Албанци не крију да неће да формирају ЗСО

Вучић каже да је дијалог једини начин решавања проблема са Албанцима. Он је подсетио да Албанци не желе да испуне своју обавезу формирања ЗСО и да то више и не крију.

Председник је рекао да је Курти рекао у Бриселу да не намерава да испуни обавезе преузете Бриселским споразимом.

Улагања у јужну српску покрајину

Вучић се осврнуо и на улагања која су завршена на Косову и Метохији, и она која се приводе крају, али и која ће тек бити у фази израде.

„КЦ Косовска Митровица добио је нова реновирања, реконструисане су школе у Лешку и Лепосавићу, посебну бригу исказали смо кроз буџет за све прираднике нашег народа, а поготову за људе са Косова и Метохије. Реконструисаће се и дечје болнице, у току је изградња КБЦ Приштина у Грачаници, како би људи имали где да се лече, КБЦ Косовска Митровица биће један од најмодернијих, гради се факултет у Митровици, реализовани су пројекти прве фазе градње а ускоро улазимо у другу фазу изградње… Следи санација након поплава, превенција од поплава, када је реч о корона вирусу ми смо им обезбеђивали вакцине као и за централну Србију, више од 22 хиљаде људи примило је обе дозе вакцине против ковида 19… То смо све морали да радимо уз тешке услове које су нам пружали Албанци“, истиче председник Вучић.

„Мораћемо да наставимо да решавамо проблеме, са стратешким погледом на будућност, са свешћу какву Србију желимо да оставимо потомцима. Пре две године сам рекао поражавајуће демографске податке, а према нашим подацима које смо урадили на професионалан начин, увек смо правили најтачније рачунице. Желим да знате да Срба који жиле на КиМ је не више од 95.000. Ми увек претерујемо, али и Албанци када је број Албанаца на КиМ у питању“, истакао је Вучић.

Није нам потребан замрзнут конфликт

Председник Вучић истиче да Србији није потребан замрзнут конфликт. Он истиче да Срби на Косову и Метохији живе много теже него у остатку Србије и да они желе да постоје преговори.

„Ко то има право да враћа туђу децу у мртвачким сандуцима?“, питао је Вучић.

Исељавају се Албанци са КиМ, али се исељавају и Срби – упозорио је председник.

„Питање је да ли смо променили трендове… Исељавају се Албанци, али и Срби. Не бих рекао да је то само због напада на децу, цркве, манастире, шиканирање… мањи је одлив него раније, али они се селе пут Крагујевца, Смедерева, свих других градова, где очекују бољу сигурност након чега се поставља питање „Имамо ли права да им замеримо?“, рекао је Вучић.

Он каже да је тачно да Србија јача економски, али да Запад не мења став према Србији и предвиђа да ће се наставити подршка сецесије Косова и Метохије по сваку цену.

Председник Србије истакао је да ми немао право на бахат, арогнтан став за албанске политичаре на Косову и Метохији, без обзира на то што се они супротно понашају према нама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ