Свет

Стравично! ПРОЦУРИО ИЗВЕШТАЈ УН! Алармантно упозорење на 4.000 страница, стручњаци сагласни – имамо још јако мало времена!

Несташица воде, егзодус, потхрањеност, изумирање врста …

Живот на Земљи какав познајемо неизбежно ће се променити услед климатских промена када деца рођена 2021. буду имала 30 година или чак и раније, упозорава УН-ов извештај до којег је дошао АФП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Између апокалиптичног тона и наде

Нацрт извештаја које су написале стотине научника при Међудржавном панелу за климатске промене (ИПЦЦ), меродавном на том подручју, осцилира између апокалиптичног тона и наде која се пружа људима да промене своју судбину тренутним и драстичним мерама.

Свеобухватан извештај о процени од 4.000 страница много је алармантнији од претходног из 2014. Иако се главни закључци неће променити, званично ће бити објављено тек у фебруару 2022., након што га консензусом одобри 195 држава чланица.

Разорни учинци загревања постаће болно опипљиви и пре 2050. Без обзира на стопу смањења емисије гасова, разорни учинци загревања на природу и човечанство које о томе зависи убрзаће и постаће болно опипљиви и пре 2050. године.

„Живот на Земљи може да се опорави од великих климатских промена еволуцијом у нове врсте и стварањем нових екосистема“, напомиње технички сажетак на 137 страница.

Међу најважнијим закључцима је спуштање прага преко којег се загревање може сматрати прихватљивим. Потписивањем Париског споразума 2015. године свет се обвезао да ограничи глобално загревање „знатно испод 2°Ц“, а настоји да ограничи до 1.5°Ц пораста температуре.

„Најгоре тек долази“

Од сада, ИПЦЦ процењује да би прекорачење + 1.5°Ц већ могло „поступно да доведе до озбиљних последица, а понекад и неповратно“.

„Најгоре тек долази, с много више импликација на живот наше деце и наших унука него на наш“, тврди ИПЦЦ.

Клима се већ променила. Иако је пораст просечних температура од средине 19. века досегао 1.1°Ц, учинци су озбиљни и биће све снажнији, чак и ако се смање емисије CО2.

„Нагли губици“

За неке животиње и биљне сорте може бити чак и прекасно. „Чак и на + 1.5 °Ц, животни услови промиће се ван могућности прилагођавања одређених организама“, подвлачи се у извештају.

Пољопривреда, узгој, рибарство…“У свим системима производње хране повећавају се нагли губици“, стоји у извештају, указујући на климатске опасности као „главни покретач“. Међутим, човечанство у овој фази није наоружано како би се суочило с извесним погоршањем ситуације.

„Тренутни нивои прилагођавања биће недовољни како би одговорило на будуће климатске ризике“, упозорава ИПЦЦ.

Глад, поплаве, миграције…

Чак и ограничавајући пораст на 2°Ц, 80 милиона људи више ће огладнети до 2050. године, 130 милиона могло би да падне у крајње сиромаштво у року од десет година, а стотине милиона становника обалск градова биће угрожене чешћим поплавама узрокованим порастом нивоа мора, што ће заузврат довести до значајних миграција.

На пораст од 15°Ц, у градовима ће 350 милиона додатних становника бити изложено несташици воде, а 400 милиона на + 2°Ц. У тексту се такође наглашава опасност од каскадних учинака. Неке регионе (Источни Бразил, Југоисточна Азија, Средња Кина) могле би да погоде три или четири истовремене непогоде или чак и више: врућина, суша, циклони, ​​пожари, поплаве, болести које преносе комарци…

А такође морамо да узмемо у обзир појачане учинке других људских активности штетних за планету, напомиње извештај: уништавање станишта, прекомерно искоришћавање ресурса, загађење, ширење болести… Због тога је „сваки делић степена важан“, инсистира ИПЦЦ.

„Потребна је радикална трансформација“

Упркос својим алармантним закључцима, извештај пружа ноту наде. Човечанство још увек може да усмери своју судбину према бољој будућности.

„Потребна нам је радикална трансформација процеса и понашања на свим нивоима: појединци, заједнице, компаније, институције и влада“, тврди се у извештају.

„Морамо да редефинишемо свој начин живота и потрошњу.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ