Србија

ХОРОР У ПЕТНИЦИ: Годинама злостављао девојке! Поливао ме вином и сликао, нашла сам слике на којима сам гола без свести

Фото: јутјуб

У истраживачкој станици „Петница“ један од запослених – С, годинама је сексуално уземиравао/злостављао девојке, које су у тренутку насиља биле или малолетне или једна пунолетне. Девојке припадају различитим генерацијама полазница „Петнице“, а модел којим их је С. увлачио у свој изопачени свет манипулација и злостављања, идентичан је. С. је представљен као омиљена особа у станици, особа са огромним ауторитетом, која је била задужена да прегледа радове које су полазници и полазнице писали током семинара и Летње научне школе у „Петници“. Аматерски се бавио и фотографијом.

У разговору за недељник „Време“, њих пет је описало кроз шта је прошло у овом центру. С. је девојке терао да пију алкохол, фотографисао их наге или огрунуте само у прозирне тканине, а неке од њих је сликао наге без свести, у позама у које их је сам намештао. Неке од девојака су злостављача одмах пријавиле управи „Петнице“, неке неколико година касније, а неке почетком ове године. Многе никад и нису откриле ужасе кроз које су прошле са С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хтеле су случај да пријаве полицији, али су им адвокати, које су констултовале, рекли да је код свих девојака натупила застара.

– Након што их је Аутономни женски центар, који су такоде контактирале, упутио у детаље читаве процедуре, што подразумева могућа ретрауматизација и немогућу заштиту идентитета, схватају да нису спремне да пролазе кроз тако мучан процес. Ипак, из уверења да станица није безбедно место јер управа више штити насилника него њих, одлуциле су да изаду у јавност и макар тако помогну да се цује њихов и глас других жртава за које знају да постоје – наводи се у тексту у овом недељнику, као и да према њховим сазнањима има више од 20 жртава које су се неком повериле.

С. више не ради у „Петници“, с њим је раскинут однос 2017, мада је и касније био укључен у живот ове истраживачке станице и то кроз хонорани ангажман. Сви су С. описали на исти начин: чудан и мрачан, често груб и циничан, али је има харизму због које су многи волели да буду друштву. Често је организовао седељке.

Једна од девојака, која је описала своје искуство у овом недељнику, рекла је да је заједно са момком, са којим је била у вези, отишла у посету „Петници“ и да су ноћ провели са С. у дворшту станице, удаљени од објекта и људи.

– Пило смо вино, С. је увек пио вино. У неко доба, постало ми је лоше, јер ми је непрестано доливао вино, а немам капацитет за алкохол. Отишла сам до WЦ-а да се средим. Кад сам се вратила, мог дечка није било, С. ми је рекао да је отишао са спава. Одмах ме је веровално напао, како се ја то понашам, ја нисам жена, да не умем да волим, да покажем љубав према момку, занима ме само секс. У то време чак ни нисам била сексулано активна, какав секс… Говорио је да мора да ме казни јер изигравам лепу глупачицу – испричала је ова девојка.

– Натерао ме је да се потпуно скинем, да стојим мирно пред њим, да стојим уз зид, наређивао ми је у које позе да станем – додала је, као и да ју је све време присуљавао да пије, а када је полила вино по себи то га је додатно разјарило.

Наредио јој је да оде до туш кабине и опере се. Ишао је за њом и посматрао је док се туширала, а потом је натерао да се врате на исто место. Полио ју је сада сам вином, опет је отерао до туша и фотографисао је.

– Већ је свануло кад је из неког разлога накратко отишао до своје собе. Побегла сам у собу у којој сам била с момком, али је он дошао за мном, вређао ме, гађао неким јабукама и ђубретом које је стајало на комоди. Тек кад је приметио да се мој дечко буду, отишао је – испричала је ова девојка.

Она је наредне, 2010, дошла у станицу да се расправи са С, који јој је испричао тужну причу о жени, ратишту, деци, а потом каже да је 2017. отишла у Петницу како би разговарала о неким другим проблемима, поново је отишла код С. и тражила све фотографије на којима је она. С. јој је дао УСБ стик, али кад га је покренула доживела је шок.

– Видела сам све фотографије. Оне за које сам знала када су настале, и фотографије себе без свести. Потпуно голе. Стављао је на мене јабуке, тканине, премештао моје тело у разне позе – прица она и додаје да су те слике настале када је дошла код њега да разговарају.

Само нагађа како је остала без свести, да ли због алкохола или јаког анксиозног напада. Одлази у управу и пријављује оснивачу и бившем директору, Вигору Мајићу и Николи Божицу шта се догодило. Одговарају јој да је с њим разговарано, да је он тежак цовек, па и суицидалан. Кажу јој да је хард диск са фотографијама „склоњен“. Те године је са С. раскинут радни однос, али се из мејл преписке, у коју је „Време“ имало увид показује да је он и касније учестововао у изради „Петничких свезака“.

Управа је навела да су га ангажовали хонорарно јер су чули да је у тешкој материјалној ситуацији, и да није имао никакав контакт с децом.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ