Регион

НЕВРЕМЕ НАПРАВИЛО ХАОС У ЦЕЛОМ РЕГИОНУ: Крупан град се сручио на делове Србије, Босне и Хрватске (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Након топлог и спарног дана у појединим деловима Србије пала је киша. Јак пљусак праћен градом засуо је Чачак и околину Горњег Милановца. Освежење стигло и у друге крајеве Србије. Истовремено, хрватски завод упозорава на „деструктивне олује“, док се понегде сручио град величине ораха. Невреме праћено градом и јаким ветром захватило је делове БиХ.

У крајевима где је било падавина осетан је и пад температуре, за око 10 степени Целзијуса, показују подаци РХМЗ-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је РХМЗ објавио најаву да се у наредна два сата очекује нестабилно време са краткотрајним пљусковима и грмљавином, локално са градом и олујним ветром, осим на истоку, југу и југоистоку земље.

Хаос у Чачку: Крупан град у центру града

Олујно невреме праћено обилном кишом и јаким градом поново је захватило Чачак. Крупан град падао је дуже од двадесет минута и причинио велику материјалну штету.

„Ово је незапамћено да оволико јак град туче на градском подручју. Улице су биле потпуно беле у једном тренутку, а лед се могао скупљати лопатама. Поједини аутомобили су у рупама, а невреме је скидало и црепове на појединим кућама“, рекао је за РИНУ Александар Лазовић из Чачка.
Град је протутњао и околним селима и десетковао род воћа и поврћа на појединим имањима. Највећа штета причињена је на засадима воћа и поврћа, а у селу Миоковци десеткован је род трешања и вишања.

Снажно невреме праћено градом погодило Јахорину

Невреме праћено градом и јаким ветром захватило је данас око 14 сати подручје планине Јахорина.

Град величине кликера падао је десетак минута, а недуго затим невреме је прошло. За сада нема информација о материјалној штети.

Протеклих дана на овој планини забележене су прилично високе температуре које су ишле и до близу 30 степени, а данас око 14 сати измерена су 23 степена.

Према најавама метеоролога, данас је у појединим подручјима у БиХ могуће невреме, пљускови, грмљавина и град.

Тако је током дана у Бањалуци падала јака киша праћена грмљавином, док је у Теслићу пала већа количина кише, али праћена градом.

У Хрватској упозорење на деструктивну грмљавину

Хрватски завод цивилне заштите позвао је у петак грађане да буду спремни на јача грмљавинска невремена која могу проузроковати велику штету, те да се заштите од муња.

Позивајући су упозорење Државног хидрометеоролошког завода за грмљавинско невреме касно послеподне и посебно увече на подручју Међимурја, Хрватског загорја, Подравине те Славоније и Барање, позивају се грађани да буду припремљени на могуће локалне бујичне поплаве, олујне ударе ветра и ударе, те на могуће прекиде у активностима, преноси Јутарњи лист.

Јако невреме праћено грмљавином и градом величине ораха погодило је подручје Пожештине данас око 16 сати. Како јавњају хрватски медији град је узроковао материјалну штету – разбијени су кровови, оштећени аутомобили и ветробранска стакла.

Извор: sputniknews

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ