Србија

СЈАЈНА ВЕСТ! Први пут у Србији: Држава спрема нову помоћ грађанима!

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је нове субвенције за грађане.

Она је, наиме, рекла да очекује прве уговоре за замену столарије са грађанима у августу, а радове у септембру, као да и ће се вршити контрола процедура и радова, те поручила да ће до краја године бити још један такав јавни позив, али и нешто потпуно ново у нашој земљи – јавни позив грађанима за субвенције за постављање соларних панела за производњу електричне енергије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Овде не сме бити никакве грешке, овде ствари морају да се ураде у року и на време. Од овог пројекта очекујемо и да ће рачуни за електричну и топлотну енергију грађана који буду добили могућност да замене своју столарију или изолују станове, бити сигурно нижи бар за 20 одсто“, навела је министарка.

Истакла је да такође очекују и смањење емисија штетних гасова, а то је, подсећа, национални циљ.

„Очекујемо да смањимо потрошњу за око 47 милиона киловат часова. То је негде у просеку рад годишњи три топлане просечне величине“, казала је Михајловићева.

НЕ САМО СТОЛАРИЈА

Иако се протеклих месеци највише прича о замени столарије, актуелни Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова обухвата следеће мере енергетске ефикасности:

1) унапређење термичког омотача путем појединачних мера:

а) замене спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача;

б) постављања термичке изолације зидова, крова, таваница изнад отворених пролаза, зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору;

2) унапређење термотехничких система објекта путем замене система или дела система ефикаснијим системом следећим појединачним мерама:

а) заменом постојећег котла ефикаснијим котлом (грејач простора или комбиновани грејач);

б) уградњом топлотних пумпи (грејач простора или комбиновани грејач);

ц) уградњом електронски регулисаних циркулационих пумпи;

д) опремањем извора топлоте (радијатора) са термостатским вентилима и осталом неопходном арматуром;

е) опремањем система грејања са уређајима за регулацију и мерење предате количине топлоте објекту (калориметри, делитељи топлоте, баланс вентили);

ф) заменом постојећих и уградњом нових ефикасних уређаја за климатизацију;

г) заменом постојећих или уградњом нових система за вентилацију са рекуперацијом топлоте;

3) уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ

Ипак, субвенције које би грађани могли да добију за постављање соларних панела су нешто ново у нашој земљи. Подсетимо, Б92.нет недавно је упитао Министарство рударства и енергетике да ли је у плану и финансијска помоћ за набавку соларних панела, а одговор је тада био негативан.

„У овом моменту се не планира субвенција за набавку соларних панела за домаћинства за производњу електричне енергије, с обзиром да се та енергија не користи само у сопствене сврхе већ пасивни купац постаје активни учесник на тржишту“, поручили су из тог министарства почетком прошлог месеца.

Правилником је, како су додали, дата могућност финансирања из Буџетског фонда уградње соларних колектора (потоња ставка у горенаведеном списку) у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде, као и подстицање унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима тако сто ће се из средстава Буџетског фонда путем доделе ваучера и дотација финансирати грејање из обновљивих извора енергије (соларни колектори, топлотне пумпе и сл.).

Сада су се, очигледно, ствари промениле.

„Што се тиче соларних панела, то је први пут да смо направили услов за тако нешто и у закону. Оно што је важно за соларне панеле – смањили смо све могуће процедуре постављања соларних панела и њиховог везивања на мрежу“, казала је министарка Михајловић.

Подсетила је да постоје само четири корака која домаћинства треба да ураде да би могла да прикључе своје панеле на мрежу, а о чему је наш портал већ писао.

„Јавни позив за субвенције ће омогућити ту прву, фиксну ствар да покушате да решите, а то је да смањите трошкове постављања самих соларних панела, јер колико год цене биле ниже у односу на пре пет, шест или седам година, потребна је помоћ људима да масовније крену у постављање соларних панела на своје кровове“, закључила је министарка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ