Регион

ХРВАТИ ШОКИРАЛИ РЕГИОН: Наш план је пропао, последице ће бити катастрофалне!

Загреб — Више хрватских званичника, лекара и научника последњих дана упозорило да интерес за вакцинацију против ковида-19 у Хрватској пада.

Земља је, како истичу, далеко од постизања колективног имунитета, па чак и од скромног циља владе да се до 1. јула вакцинише барем 50 до 55 одсто одрасле популације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи портал Индеx.хр, до 25. јуна у Хрватској је потпуно вакцинисано тек око 30 одсто одраслог становништва, односно око 25 укупног укупног, док је за колективни имунитет потребна прокуженост од 85 одсто укупне популације.

Хрватска се од почетка пандемије до данас, након почетног успеха у првом таласу, лоше вођеном политиком сврстала на 17. место земаља с највећим морталитетом од ковида-19 са око 2.000 умрлих на милион становника, наводи даље Индеx.

Влада и Кризни штаб показују да за све ово време од почетка пандемије, након свих киксева – попут селективног дозвољавања политичких скупова, оклевања у увођењу мера пред крај 2020. и лоше организованог систава пријављивања за вакцинацију – нису успеле да осмисле паметне кампање којима би колебљиве људе подстакле на вакцинацију, било едукацијом и информисањем или подстицајима и пенализацијом.

О проблему слабог одазива на вакцинацију последњих су се дана огласили и премијер Андреј Пленковић, министар здравља Вили Берош, епидемиолог Бернард Каић и директор Кризног штаба Клиничког центра Дубрава Бруно Баршић, који су грађане упозорили да пад броја новозаражених не би требало да их завара јер нови сојеви вируса „вребају иза угла“.

Пленковић је на састанку владе изразио незадовољство чињеницом да се број вакцинисаних првом дозом у последњих седам дана повећао за само један одсто, док је епидемиолог Каић упозорио да у Хрватску сасвимс игурно на јесен стиже и четврти талас а он ће, како каже, зависити од тога какав одзив за вакцинацију буде.

С друге стране, како сви релевантни научници упозоравају – вакцинација је изузретно важна, као и постизање колективног имунитета јер се ради о изузетно заразном вирусу који врло брзо мутира.

Други проблем с колебљивошћу према вакцинацији је тај што ширење вируса и њихово слободно мутирање погодују настајању неких варијанти отпорнијих на вакцине.

У Хрватској такође упозоравају грађане да, ако не почну више да се вакцибишу, прети им ширење вируса а самим тим у питање се доводи и туристичка сезона од које зависи целокупна привреда.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ