Свет

УДАРНА ВЕСТ! Америка извела ваздушне ударе!

Вашингтон — Америчко ратно ваздухопловство извршило је још један талас ваздушних удара на положаје проиранских оружаних формација у Ираку и Сирији.

Kако је саопштено, амерички напади су одговор на нападе дронова који су извршени на положаје припадника америчке војске у Ираку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка војска саопштила је да су ваздушни удари извршени на оперативне центре и складишта муниције проиранских оружаних група на две локације у Сирији и на једну локацију у Ираку, али нема података о евентуалним људским жртвама, преноси Ројтерс.

Ове ваздушне ударе је наредио председник САД Џозеф Бајден и то је друга таква председничка наредба од како је дошло до смене у Белој кући пре пет месеци.

Претходно је председник Бајден у фебруару издао наредбу да се на специфичне циљеве и положаје проиранских оружаних група у Сирији изведу удари, као чин одмазде на нападе изведене против америчких снага у Ираку.

„Овим ваздушним ударима председник Бајден је јасно демонстрирао спремност да заштити америчко војно особље“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Ови ваздушни удари су изведени у тренутку док америчка администрација настоји да оживи ирански нукларни споразум који је 2015. године постигнут са Ираном, а из којег је бивши председник САД Доналд Трамп одлучио да иступи пре три године.

Бела кућа одбила је да коментарише најновије америчке ваздушне ударе у Ираку и Сирији, али данас ће председник Бајден примити председника Изреале Рувина Ривлина с којим ће, између осталог, разговарати и о напорима да се оживи ирански нуклеарни споразум.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ