Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: У овај део Србије стижу снажни пљускови, грмљавина и град

Како наводе и у другим деловима Војводине могућ је локални развој облачности са пљусковима и грмљавином

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је хитно упозорење за падавине у Срему.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У наредних сат времена у Срему јаки пљускови, грмљавина, град и краткотрајно олујни ветар – најавили су метеоролози.

Како наводе и у другим деловима Војводине могућ је локални развој облачности са пљусковима и грмљавином.

Метеоролог Недељко Тодоровић упозорио је данас да би од вечерас у Србији требало да се осети освежење, јер у нашу земљу пристиже свеж ваздух.

Како смо из нетипично хладног времена ускочили у паклено топле јунске таласе, чини се да би лето 2021. могло да буде једно од најтоплијих свих времена. Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да последње три године нису забележене екстремне температуре као ове на самом почетку лета.

– Имали смо блажу варијанту лета са 35-36 степени последњих година, али ако погледамо уназад 10-15 година, уочићемо изузетно топла лета. Најтоплија лета су забележена 2003, 2007, 2012, 2015. и 2017. године. Тих година су се дешавали екстремни топли таласи и имали смо температуре веће од 40 степени. Рецимо, 24. јула 2007. године, у Смедеревској Паланци забележен је апсолутни максимум у Србији 44,9 степени Целзијусових. И у Београду је тога дана забележена највећа температура икада – 43,6 степени. Ти максимуми касније нису више достизани. Зато ово лето ипак није неуобичајено, јер и у прошлости смо имали 38-39 степени. Не често, али се сада догодило да је температура нагло скочила већ у јуну, што је карактеристично за крај лета, у августу – објашњава Ђурић.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ