Идвајамо Православље

ЖЕНАМА СЕ ДАНАС ИСПУЊАВАЈУ СВЕ ЖЕЉЕ! Света Агрипина ће вам помоћи, треба само ДА УРАДИТЕ ЈЕДНУ СТВАР

Српска православна црква слави је 23. јуна по црквеном, а 6. јула по грегоријанском календару.

Света Агрипина је хришћанка рођена и одрасла у Риму. Од раног детињства вежбала се да живи јеванђелским животом. Мучена је и пострадала за време владавине цара Валеријана (253 – 259). Када је изведена на суд, исповедила је своју веру у Исуса Христа. Због тога је бијена штаповима док јој кости нису поломљене. У хришћанској традицији помиње се да јој се јавио анђео Божји и да ју је исцелио. После при новим мукама преминула је. Њене другарице: Васа, Пауна и Агатоника пренеле су њене мошти на острво Сицилију, и тамо их сахраниле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ту се потом саградила црква у име Свете Агрипине. У хришћанској традицији помиње се и да су се од њених моштију догађала многа чудеса те да су чак и силом њених моштију Агарјани отерани од града, где те мошти почиваје. Света мученица Агрипина је преминула 275. године. У XИ веку мошти Свете Агрипине су пренесене у Цариград.

Верује се да је реч о великој заштитници жена које на данашњи дан треба да избегавају сваки дан. Уместо тога, стари кажу да празник треба да проведу у миру, да оду до цркве и запале свећу Светој Агрипини и изговоре молитву.

“Овчица Твоја Исусе, Агрипина, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

Верује се да ће на овај начин свака мука бити олакшана, а свака искрена жеља испуњена.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ