Свет

ГОТОВО ЈЕ! „Не само да су се Американци повукли, него су признали пораз“

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да повлачење америчких трупа из Авганистана значи да су САД признале неуспех 20-годишње мисије.

„САД не само да повлаче своје трупе из Авганистана већ признају заправо неуспех своје двадесет година дуге мисије“, рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По њему, чињеница је да су безбедносне претње, тероризам и трговина наркотицима, драматично порасле од 2001. године, када су САД и њихови савезници покренули своју операцију у Авганистану.

„Значајно је да постоје документи на Западу који указују на вероватну умешаност америчких војника у трговину дрогом“, нагласио је Лавров.

Руски министар истиче и да се ситуација у Авганистану погоршава и да у тој земљи постоје уточишта милитаната терористичке организације Исламска држава као и да повлачење америчких трупа и неспремност Кабула да формира привремену владу са талибанима стварају услове за насилно решавање овог конфликта.

„Талибани су ратоборнији јер постојећи споразум предвиђа формирање привремене владе, а нажалост лидери у Кабулу нису спремни за то, што је уз повлачење Американаца ситуација која је отврена за сценарио насиља“, поручио је Лавров.

Након одлуке САД да повуче трупе из Авганистана очекује се да ће амерички војни контингент напустити ову земљу до 11. септембра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ