Србија

НИЈЕ ДОБРО! Свет упозоравају да ће бити катастрофе ако се пређе број „2“, ми га у Србији већ прешли!

Суше и пожари, милијарде људи без воде за пиће, десетине милиона изгладнелих, пољопривреда на југу Европе десеткована…то је сценарио климатских промена.

Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију Физичког факултета каже за ТВ Прва да је реч о упозорењу које је објављено у медијима пред велики светски панел оклиматским променама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, реч је о истраживању које је објавио бриселски портал Политико, а у ком је наведено какав сценарио може да чека Европу уколико се настави трент пораста температура од само два степена. И тај сценарио није ни мало оптимистичан, а како је навео Политико, људи уопште нису свесни шта их чека.

Али, оно што би нас можда више занимало је шта чека Србију?

Ђурђевић каже да тај систем „дизања прашине“ у медијима постоји од 1992, односно да се дешава увек пред објављивање великог годишњег извештаја о климатским променама и њиховим последицама.

Он сматра да је доста тога у свету већ учињено, када је реч о смањењу ефеката стаклене баште, али и истиче да је ту главно питање не да ли ћемо нешто улунити, јер се то већ чини, него колико брзо ће свет успети да уради све што је планирано како би се смањило глобално загревање.

Пошто се у готово свим извештајима о климатским променама помиње магичан број „2“, односно да ће последице бити катастрофалне укоилико се просечна температура подигне за још два степена, наш научник каже да смо ми у Србији ту границу већ прешли.

Ми се, како објашњава Ђурђевић, налазимо на таквом месту да се те промене у температури знатно више осете. Задњих 40 година било је много више суша него што их је било у последњих 80, каже он и додаје да нас чека све више таквих врелих лета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ