Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Метеоролог упозорио на велику опасност: Ево какво ће време бити у јулу, следи велика промена

Метеоролог Ђорђе Ђурић упозиро је да је у току нови топлотни талас, а пошто је лето, потпуно је нормално да се овакво време бележи у најтоплијем делу године.

Дакле, са југозапада се пружа пространи гребен, а у склопу југозападног висинског струјања са севера Африке до нашег подручја поново пристиже веома топла ваздушна маса. Истовремено, преко северозапада Европе премешта се циклон, а у склопу њега и хладни фронт, који испред себе условљава додатно струјање веома топлог ваздуха према јужном, централном и североисточном делу Европе.
Температуре се овог послеподнева у већем делу Србије крећу од 33 до 37°Ц, у Београду је 35°Ц. Веома је топло и у планинским пределима Србије, па тако Златибор и Сјеница мере 30°Ц, а најпријатније је на Копаонику са 22°Ц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кошава је веома ретка током летњих месеци, али и када се јави, не траје дуго као током других годишњих доба, нити је јаког интензитета као тада. Лети кошава може бити веома неповољна, јер додатно загрева и сушује ваздух, што може погодовати и пожарима на отвореном.

Веома топло време и сунчано наставиће се и данас, уз максималне температуре од 33 до 37°Ц, у Београду до 35°Ц, а мало пријатније биће у Неготинској Крајини. Међутим, касније после подне, услед прилива нешто свежије и ваздушне масе из области Алпа и са северозапада, атмосфера ће постати веома нестабилна, па се очекују и локални пљускови са грмљавином, нарочито у северозападним, западним и југозападним пределима Србије.

Када нешто свежији ваздух стигне изнад вреле подлоге, биће услова и да се формирају веома снажни конвективни облаци са јачим грмљавинским олујама и градом. Срећом, овакве појаве биће локалне, краткотрајне и на мањем простору, али ће опрез бити свакако неопходан.

За викенд мало пријатније, али и даље топло. Како се источније од нас очекује присуство слабог висинског циклона, биће и даље нестабилно, наричито у суботу. Ипак, нестабилност ће бити знатно мања него у петак после подне и увече.

У суботу променљиво облачно, тек понегде са локалним пљусковима и грмљавином, а знатно сунчаније биће у недељу, тако да ће недеља и бити топлија од суботе. Максимална температура током викенда биће од 28 до 34°Ц. Дакле, иако ће бити незнатно пријатније, током викенда остају високе температуре, у већини предела изнад 30°Ц, тек неретко не би прешла 30°Ц. Ноћи ће и даље остатати веома топле и неугодне, дакле биће углавном тропске (Тмнин>20°Ц).

Почетком следеће седмице у Србији ће поново бити сунчано и веома топло, уз максималне температуре у уторак и преко 35°Ц, понегде до 37°Ц. Према тренутним прогнозама, средином следеће седмице, са Атлантика нас очекује продор хладног фронта и освежење са падавинама, а да ли се очекују нешто обилније падавине, зависиће од тога да ли ће циклон са севера Атлантика, који се буде премештао преко северозапада Европе и хладни фронт у склопу њега, формирати секундарни циклон изнад Јадранског мора, што је ретка ситуација током летњих месеци, али је свакако могућа.

Таква ситуација довела би након врућина до пријатног освежења и падавина. Још нисмо ни на средини лета, а Србију је захватио трећи топлотни талас са температурама преко 35°Ц. Све је то нешто што се догађало и раније, па се треба сетити 2003. 2007. 2012. 2015. 2017. када су лета била дуга, врела и сушна, нека од њих или најтоплија икада или са највишом забележеном температуром икада у Србији.

Дакле, наредних дана потребно је прилагодити се актуелној временској ситуацији и врућинама. У најтоплијем делу дана све активности на отвореном треба свести на минимум.

У периоду од 10 до 16 часова не треба се излагати сунцу дуже од 10 минута без адекватне заштите, како због високих вредности УВ зрачења, тако и због опасности од сунчанице.

Постоји опасност и од топлотног удара. Разлика у температурама између просторија и возила са расхладним уређајима и оне спољне температуре, не треба бити веома велика, јер превелика разлика може довести до проблема. Сезона је и купања, а како су температуре водених површина током дана и за 10 ак степени ниже од температуре ваздуха, улазак у водене површине не треба бити нагли. У петак касније после подне и увече опрез ће бити неопходан на отовреном или у саобраћају, због могућности грмљавинских непогода.

Да није веома топло само код нас, говоре и подаци о врелини на крајњем северу Европе и то изнад арктицког круга. Тако су температуре претходних дана у Лапонији и на крајњем северу Норвешке достигле скоро рекордних 35°Ц, па су тако ова места била знатно топлија од места на југу Финске и Шведске и у рангу високих температура преко 3000-4000 км јужније, тј. изнад нашег подручја, Грчке и Медитерана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ