Свет

Ситуација је драматична! ОЦЕЊЕНА КАО ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ: Стиже нам СОЛАРНА ОЛУЈА, могла би да ОНЕСПОСОБИ ствари које СВАКОДНЕВНО користимо!

Очекује се да ће соларна олуја велике брзине која се приближава Земљи брзином од 1,6 милиона километара на сат, према Националној управи за ваздухопловство и свемир (НАСА), данас погодити магнетно поље наше планете, утичући на снабдевање електричном енергијом и комуникациону инфраструктуру широм света.

Сунчева бакља, која тече из екваторијалне рупе у сунчевој атмосфери која је први пут откривена 3. јула, може путовати максималном брзином од 500 км/с, наводи spaceweather.com. Иако су праве геомагнетне олује (магнетно поље повезано са Земљом) мало вероватне, мањи геомагнетски немири могу изазвати ауроре великих географских ширина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће на сателите у горњим деловима Земље утицати и надолазеће сунчеве бакље. Ово ће директно утицати на ГПС навигацију, сигнал мобилног телефона и сателитску телевизију.

Соларне бакље такође могу погодити електричне мреже.

Према најновијем предвиђању Центра за предвиђање свемирског времена у Сједињеним Државама, олуја такође може да доведе до затамњења високофреквентне радио комуникације на скоро сат времена на огромном подручју. Центар је означио соларне бакље на нивоу X1, „X“ означава класификацију, а нумерички суфикс јачину бакље.

Соларне бакље су масивне експлозије на површини сунца које ослобађају енергију, светлост и честице велике брзине у свемир.

Према НАСА, највеће бакље су познате као „бакље X-класе“ засноване на систему класификације који категорише соларне бакље према њиховој јачини. Најмање потпадају под А класу, а следе B, C, M i X.

Сунчева бакља која ће данас вероватно погодити Земљино магнетно поље је бакља X класе, пише Indian Express.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ