Свет

АПОКАЛИПСА У ЕВРОПИ: Бујица пробила насип, хиљаде људи панично бежало из кућа, евакуисана болница (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Хиљаде људи побегло је из својих кућа на југу Холандије након што је вода пробила насипе, јавља Ројтерс.

Премијер Марк Рут прогласио је националну катастрофу у јужној покрајини Лимбург, која се налази између јако поплављених подручја у западној Немачкој и Белгије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власти су данас поподне започеле евакуацију већих делова града Венлоа.

Око 200 пацијената ће бити евакуирано из болнице Виекури у Венлоу. Болници не прети велики ризик од поплаве, али ће пацијенти су евакуисани из предострожности, саопштено је.

– Не желите да гледате слике медицинских сестара које морају чамцима да иду у болницу да би се тамо могле да брину о пацијентима. То је хорор сценарио који желимо да избегнемо – рекао је начелник болнице Ијсбранд Шоутен.

„Одмах напустите своју куће“

„У насипу је велика рупа… Одмах напустите своју кућу и идите на сигурно“, објавиле су хитне службе у Мерсену. Породицама је речено да искључе струју и плин пре одласка.

Велик део Холандије налази се испод нивоа мора, заштићен сложеним системом древних насипа и модерних бетонских баријера.

Војска ојачала насип, али…

Војска је касније успела да ојача насип у близини Мерсена, али је наредба о евакуацији остала на снази.

Војници су ужурбано радили на ојачавању насипа штитећи оближње село Весем од надирућих вода реке Меусе, преноси Јутарњи лист.

– Застрашујуће је… Никад нисам видио да вода расте овако високо – рекао је 69-годишњи становник Тон Линсена за Ројтерс.

У Валкенбургу, у близини границе Немачке и Белгије, поплаве су захватиле средиште града, оштетивши многе куће и другу имовину и уништивши барем један мост.

Водостаји на Мозу и Руру већ су у четвртак досегли рекордни ниво, надмашујући оне које су 1993. и 1995. довеле до великих поплава, саопштиле су локалне власти. Није било забележених жртава.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ