Србија

Ово се многима неће свидети! КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ ЛЕЧЕЊЕ ПЛАЋА САМ? Све већа подршка струке да ова „идеја“ заживи! Ево шта следи!

Одлука о томе није донета

Све је више наговештаја да би невакцинисанима могло да се догоди да сами плаћају лечење од ковида 19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такву могућност прво је у среду најавио председник Александар Вучић, обзнањујући да је такав предлог добио од великог броја лекара, а јуче је и министар здравља Златибор Лончар подржао предлог струке, оцењујући га као „сасвим логичан“.

Одлука о томе није донета. Председник Вучић засад не прихвата да се уводе таква правила, али признаје да је све очигледније да ће држава на неки начин морати да реагује како би сузбила ширење вируса корона. Иако су вакцине доступне већ месецима, и може и да се бира, у Србији је невакцинисано готово 51 одсто одраслих, а ако се гледа укупна популација чак 62 одсто становништва.

– Добио сам доста предлога од лекара да се људима који нису вакцинисани, а имали су могућност да приме вакцину, наплаћују трошкови лечења од короне – рекао је Вучић.

– Нисам за то. Можда није директно кршење Устава, али јесте кршење равноправности. Али ћемо нешто морати да урадимо да такву дозу неодговорности и неозбиљности сузбијемо. Како и шта, још не знам али ово не могу да подржим у овом тренутку – рекао је Вучић.

Појединачни трошкови лечења, како је рекао председник, износе и до 100.000 евра. Грађани мисле да је то покривено здравственим осигурањем, а заправо у касу осигурања годишње уплате око 500 до 600 евра.

Министар Лончар сматра да је сасвим логичан захтев лекара да невакцинисани грађани сами плаћају део трошкова лечења од вируса корона, јер има довољно вакцина, а могу и да бирају коју ће.

– Такав захтев не би имао смисла да држава није обезбедила довољно цепива за све грађане.

Здравствени радници са разлогом то предлажу да би подигли свест људи, јер имате оне који не верују ни у корону, ни у вакцину, а кад се разболе знају да ће држава све да плати. Да сте се вакцинисали, највероватније не бисте били у болници. Овако, нити се придржавају мера, нити су се вакцинисали па су дошли у болницу и очекују да све држава покрије.

Делта сој, који је присутан и код нас, много је заразнији од изворног, што повећава опасност да се четврти талас ковида 19 шири много брже у толикој маси невакцинисаних.

– Пандемија у целом свету не може да се реши док не буде довољно вакцинисаних, и сигурно се неће решити док не буде 70, 80 одсто глобално имунизованих – подсећа Лончар.

Иако је број новоинфицираних на узлазној путањи, у апсолутним износима то још није драматична ситуација, али Лончар каже да је већ повећан број људи на првим прегледима, као и на пријемима за болницу.

– У Србији је делта сој досад изолован у осам случајева, али сигурно је да их сигурно има више – каже Лончар.

Све више земаља одлучује се за обавезну вакцинацију запослених у здравству. И Србија по Закону о заштити становништва од заразних болести може да уведе обавезну вакцинацију. То важи за здравствене раднике, за које је, рецимо, обавезна и вакцинација против грипа. По новом закону донетом прошле године министар здравља може донети одлуку о обавезној вакцинацији у случају појаве заразне болести. Овај члан постојао је и у претходној верзији закона, а новина је у томе што министар сада може наредити обавезну имунизацију и за друге заразне болести, осим оних које су наведене у закону.

Опет више од 200 заражених

На готово исти број тестираних као дан раније у Србији је јуче вирус корона потврђен код 50 особа више, чиме смо први пут после више од месец дана прешли број од 200 заражених за 24 сата. Тестирано је 8.687, а позитивних је било 206. Добра вест је да у последњих 24 сата није било преминулих од последица ковида, што се догодило тек само још једном откако у последњих осам месеци. У болницама је тренутно 299 оболелих од ковида, од којих је шесторо на респираторима.

Уставном суду су до сада поднете четири иницијативе за оцену уставности и сагласности са потврђеним међународним уговорима појединих одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести и све су одбачене, кажу у УСС. Поднете су и две иницијативе за оцену појединих одредби Измена и допуна овог закона. Оне се односе на кућну изолацију оболелих од ковида који нису за болничко лечење и њихових контаката, ограничење слободе кретања у колективном смештају, проширење надлежности комуналне инспекције и милиције, и новчане казне. Овај поступак је у току.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс/Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ