Србија

Брисел не рачуна на Србију! Београд и земље западног Балкана ће од ЕУ добити 11 ПУТА МАЊЕ ОД ГРЧКЕ И 10 ПУТА МАЊЕ ОД ХРВАТСКЕ! Ево о чему је реч!

Италијански Институт за међународна питања (IAI) у најновијој анализи указује на „друштвено-економски зид“ између Западног Балкана и ЕУ и ставља до знања да ће Западни Балкан неминовно наставити да заостаје у развоју зато је што је Унија наменила својим чланицама битно већу финансијску подршку

ИАИ наводи да ће рецимо Грчка током наредних седам година имати на располагању приближно 5.700 евра по становнику из редовних фондова ЕУ и новог фонда за опоравак од последица пандемије корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ предвиђа за Западни Балкан приближно 500 евра по становнику у истом раздобљу, што је једанаест пута мање него за Грчку и десет пута мање него за Хрватску.

ИПА за Западни Балкан од ове до 2027. године ће располагати са девет милијарди евра бесповратног капитала. У истом раздобљу Румунија може да рачуна са близу 70 милијарди евра бесповратне помоћи и повољних кредита, а Бугарска са нешто мање од 30 милијарди.

Италија ће за опоравак од корона вируса добити највише у Унији – преко 220 милијарди евра.

Институт у Риму посебно скреће пажњу на то да је подршка становништва демократији по правилу условљена личним имовинским стањем и општим економским бољитком, па отуд због одсуства побољшања на Западном Балкану опстају услови који погодују самовласти политичких вођа, безакоњу и крађи друштвеног богатства.

Аналитичари IAI и немачког Института за међународну и безбедносну политику (SWP) у заједничком истраживању скрећу пажњу и на чињеницу да је у последњој деценији годишњи трговински мањак шесторице са Западног Балкана износио у просеку осам и по милијарди евра, главни кредитори у региону су банке ЕУ којима се уз то плаћају кредити, а профити од фирми из ЕУ, највећих улагача у то подручје, одлазе у земље Уније.

Очигледно настојећи да се не само горко нашали, већ и покаже како се на Западном Балкан поима „европска перспектива“, албански премијер Еди Рама је на управо одржаном „Сими симпозијуму“ у Атини, предочио да, иако верује у „европску будућност“, мисли да ће „Турска постати чланица ЕУ кад Албанија буде председавала Унијом“.

И још закључио да „евро песимисти говоре да ће Албанија ући у Унију кад њом буде председавала Турска“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ