Србија

Није добро! ЦИКЛОН КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ХАОС У НЕМАЧКОЈ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Ново упозорење метеоролога, очекују се јаке олује, град и НЕПОГОДЕ

Фото: Твитер принтскрин

„Циклон тренутно оперише на време у Србији, али и на целом Балканском полуострву, претходно је био изнад Немачке и данима је био стационаран изнад истог простора, па су зато западна и југозападна Немачка, Луксембург, источна Холандија и Белгија имали катастрофалне падавине и олује“, написао је меторолог Ђорђе Ђурић на свом Фесјбук налогу.

Како додаје, многа насеља су потпуно разорена, а преко 150 људи је умрло. Ово су једна од највећих поплава икада на овим просторима, а сада опасност прети бројне бране. На срећу, време се потпуно стабилизовало, па је време сунчано и тако ће бити наредних дана, што би помогло спасилачким екипама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србиј ћемо, додаје, до уторка бити под утицајем циклона, са опасношћу од грмљавине, градова и јаких падавина. Стабилизација времена од среде, а лето нам се враћа од четвртка.

Стигле и велике количине песка из Сахаре

„Србија је и даље под утицајем висинског циклона. Центар овог циклона је изнад јужних крајева Јадранског мора и веома је простран, па га пресрећу централни Медитеран, Балканско полуострво и Србија. Под утицајем овог циклона веома је нестабилан са честим пљусковима и грмљавином. Као и претходних дана и код насу су стиле велике количине пустињског песка из Сахаре, падавине ових дана садрже честице из Сахаре, које ће бити видљиве на прозорима и на возилима. Ова појава је потпуно природна и убијена за наше подручје, нарочито током пролећа, док лети врло ретко, што овог лета није био случај“, наводи он.

Већ данима у Србији јача грмљавина и непогода везана за град, олујни ветрови и јаки пљускови. У многим деловима Србије претходних дана падало је 20 до 60 мм кише по квадратном метру, у деловима централног Поморавља и преко 100 мм, а на појединим локацијама у Србији за време грмљавине врло кратак временски интервал, огромне падавине су пале количине падавина. Срећом, реке и други потоци имају веома низак водостај због претходног сушног периода, тако да не постоји опасност од изливања река, али са оваквим јаким падавинама увек постоји ризик од мањих потока од бујичних поплава, као и од ризик од одводњавања система не у урбаним срединама могу да узму велику количину воде у кратком временском периоду.

Јаки удари олује и града

Како су јун и прва половина јула били веома суви и забележена је озбиљна количина падавина, падавине су у последњем минуту спасле, јер би ситуација са пољопривредом била веома алармантна. Ипак, упркос падавинама, последице суше ће се осетити у приносу, јер су падавине дошле доста касно. Нажалост, многи региони Србије су такође били на удару јаких олуја са градом, па је град нанео огромне штете, посебно на подручју Ниша, Крушевца, Трстеника, Сјенице и многих других места, наводи Ђурић.

А ево када ће стабилизација

Добра вест је да ћемо од среде очекивати стабилизовање времена. У среду се очекују сунчани и облачни интервали, уз јак северозападни ветар. Максимална температура биће од 23 до 27 ℃, у Београду до 25 ℃. Четвртком и петком ујутро веома пријатно и свежије, а током дана сунчано и топло, са максималним температурама у већини површина око 30 ℃, које су просечне нормалне вредности за средину лета. Према тренутним прогнозама, наредног викенда сунчано и веома топло, са температурама и преко 35 ℃.

Овај циклон који сада прави хаос у Немачкој је стигао до европског копна са Атлантика. Циклони су потпуно природни и уобичајени феномен и врло брзо се крећу у умереним ширинама. Међутим, овај пут циклон је данима био стационаран над Немачком, па је иста површина данима добијала огромне количине падавина, што је довело до катастрофалних последица, а слична ситуација се догодила и циклону над Балканом и Србијом маја 2014. године.

 

 

 

 

 

 

Фото: Твитер
Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ