Здравље

ДОКТОР ОБЈАШЊАВА: Како то да неко прими обе дозе вакцине и опет заврши у болници

Половина људи који стижу у болницу у Бредфорду су невакцинисани, показују најновији подаци и углавном је реч о младим људима. Међу њима има и оних који су примили обе дозе вакцине али су њихове клиничке слике знатно блаже.

„Људи питају која је поента вакцине ако се заразим. Па, поента је у томе да идете на маску са малим протоком кисеоника па идете кући. Ако и поред вакцине ковид толико нападне ваше тело то значи да сте му баш подложни. Одавно знамо да би неко имао само кијавицу, а неко би се гушио. Вакцинисани који доспеју у болницу би без вакцине вероватно били или на респиратору или мртви“, каже доктор Азиз Абид из болнице Бредфорд у Великој Британији. Објашњава полако и стрпљиво. Неке његове колеге су такође оболеле и он их је лечио. Два примера оболелих се посебно издвајају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имам 54 године али нисам се плашио ковида. Редовно идем у теретану, идем на туре бициклом, трчим. Просто сам био арогантан јер знам да сам здрав и искрено нисам хтео да ризикујем ако ми вакцина не прија“, каже Фаисал Башир који је прележао целу недељу у болничком кревету у Бредфорду.

„Изашао сам у среду, али желим да знате шта ми се десило. Добио сам вирус, појма немам где сам га закачио али ме је толико напао да сам непрекидно лежао на кисеонику, било је густо у једном тренутку, грабио сам дах“, каже човек.

Доктор који је мислио да је све видео

Абдерахман Фадил је професор хемије и отац двоје мале деце. Како је епидемија текла он је почео да верује да је већ прележао корону на ногама и направио је велику грешку.

„Испао сам глуп. Жена се вакцинисала али ја нисам. Мислио сам пошто сам имао симптоме налик ковиду пре годину дана да сам га сигурно од додира са толико пацијената успутно прележао. И ја сам оклевао да примим вакцину, признајем, читао сам свашта на друштвеним мрежама и мислио сам – па ја сам сигурно био асимптоматски, имам јак имунитет што бих ишао на вакцинацију. То је била највећа глупост коју сам направио у животу. Постало ми је толико лоше да су ме колеге одвеле на интензивну негу. Провео сам девет дана на ивици смрти“, отворено каже Рајт.

„Свашта глупо сам урадио у животу али одлагање вакцинације је најглупље. Мојој жени скоро ништа није било, ја сам умало умро. Волео бих да могу сада да одем до људи и да им кажем – ковид је питање живота и смрти. Хоћеш да имаш више шанси да преживиш? Прими вакцину“, каже Рајт који се после свега вратио на посао.

„Када у болницу примимо некога невакцинисаног престао сам да их питам зашто се нису вакцинисали. Видно им је непријатно и ја то разумем“, каже доктор.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ