Свет

Потпуни преокрет! НЕМА НОВИХ ПРИЗНАВАЊА НЕЗАВИСНОСТИ: Америка одбацује све опције!

Сједињене Америчке Државе одбацују било какво решење за Кипар које би укључивало две државе, што је ових дана предложио турски председник Реџеп Тајип Ердоган, рекла је америчка подсекретарка за политичка питања Викториа Нуланд.

Упитана током парламентарног саслушања о томе одбацује ли америчка администрација такву опцију, Нуланд је рекла: „Да, апсолутно“.

„Мишљења смо да само процес који би водили Кипрани, обе зоне и обе заједнице, може донети мир и стабилност на Кипру“, рекла је америчка подсекретарка за политичка питања, преноси Ројтерс.

Током посете северном, турском делу Кипра турски председник Ердоган рекао је да се „никакав напредак у преговорима не може направити ако се не прихвати да постоје два народа и две државе“ на острву.

Кипар је подељен између Републике Кипар, чланице Европске уније, која има власт на јужном делу острва, и самопроглашене Турске Републике Северни Кипар, проглашене 1983., коју једино признаје Турска.

Турски председник је такође прогласио наставак поновног отварања Вароше, фантомског града симбола подела на овом медитеранском острву.

Преговори о судбини Кипра у застоју су од 2017. У априлу је покушај поновног покретања разговора у организацији УН, које надгледају тампон-зону између два дела острва, завршио неуспехом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ