Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ПРЕПОДОБНА МАТИ АНГЕЛИНА СРПСКА: Ако немате пара и не иде вам од руке, урадите ово

Преподобна мати Ангелина, пре него што се замонашила звала се Ангелина Бранковић и била је ћерка Ђорђа Аријанита Комнина, средњовековног господара области Коњуха и Шкумбе и супруга Стефана Бранковића, сина српског деспота Ђурађа Бранковића.

У народној традицији ова српска светитељка је упамћена као изузетно образована, мудра и лепа жена која још од детињства није „испуштала књигу из руку“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За слепог Стефана, изгнаног српског деспота, се удала новембра 1460. године. Кратко су живели у Албанији док су после живот провели у сиромаштву у Италији.

Живот Свете српске мати Ангелине био је изузетно тежак – наџивела је мужа, оба сина и ћерку Мару. Три пута је била принуђена да преноси мошти свог мужа, а добар део живота је била прогнана од стране остале српске властеле.Не зна се поуздано када се Ангелина замонашила. Зна се да је, упркос сиромаштву, била ктиторка великог броја манастира и да је остатак живота провела у молитви и тишини, бдијући над моштима супруга и синова.

Преминула је 1520. године и сахрањена је прво у свом манастиру Сретењу, а потом су њене мошти пренете у манастир Крушедол и положене у ковчег заједно са моштима њеног сина Јована. Турци су 1716. запалили манастир Крушедол заједно са моштима свих Бранковића.

Ипак, народ није заборавио ову хришћанску мученицу! Култ Преподобне мати Ангелине у Србији се јавио веома рано – њено прво житије појављује се већ у 16. веку, а слично је и са службом.

Због љубави и благости којом је зрачила за живота, ова светитељка се кроз целу службу и данас ословљава као – мати, преподобна, преблажена, присноблажена, достоблажена, блажена… Преподобна Ангелина помиње се и у Служби њеног сина – светог Јована – и у Заједничкој служби свим Светим Бранковићима, а њен лик се појављује на свим иконама ове српске мученичке породице.

Како је добар део живота провела у беди и тешком животу, селећи се и бежећи, мати Ангелина данас се сматра заштитницом сиромашних и угњетаваних. Она све вернике учи, а о томе сведочи и њен читав живот, да физичка беда није важна докле год је срце испуњено. Духовна беда је много опаснија и зато, народ каже, да на данашњи дан свако у молитви треба да помене Преподобну мати Ангелину како би нам она помогла да живот доведемо у ред.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ