Идвајамо Православље

ДАНАС ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ОВО! Свети мученик Иполит донеће мир и слогу у ваш дом! Прича о њему натераће вам сузе на очи!

Пошто није хтео да се одрекне вере, тучен је камењем по устима.

Свети мученик Иполит рођен је и васпитан као незнабожац и радио је као надзорник тамница у Риму. Његов живот се променио када је ту био затворен архиђакон Лаврентије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данима је Иполит гледао како овај будући светитељ чини чуда и лечи остале затворенике проповедајући о једном Богу и Христовој љубави. Схватио је да и он почиње да верује у све то и замолио је Лаврентија да га крсти. Након овога, према предању, Иполит је Лаврентија одвео у свој дом где је овај кристио целу његову продицу, децу, жену и дадиљу.

Када је Лаврентије био убијен за Христа, Иполит је ноћу узео тело овог мученика и часно га сахранио. Међутим, то је некако дошло до ушију цара Декија, и трећи дан по смрти Лаврентијевој, Иполит је био ухваћен и изведен пред цара.

Пошто није хтео да се одрекне вере, тучен је камењем по устима. Потом је цар наредио да га раздену нагог и шибају, али Иполит му је на то, како прича каже, мирно поручио: „Ниси ме разденуо него си почео да ме одеваш!“ Тада су га протегли по земљи и ударали немилосрдно, а Иполит је само гласно изговарао: „Хришћанин сам!“

Међутим, најстрашније искушење тек је чекало овог светитеља. Цар је чуо да су се и сви чланови Иполитове породице крстстили и наредио је да их доведу. Управо је стара дадиља била та које је пркосну цару рекла истину: „Ми више желимо с нашим господарем часно умрети у вери Христовој него ли бешчасно с вама нечестивима живети“. Након тога, предање каже, она је била прво убијена, а онда и сви остали чланови Иполитове породице и то на његове очи. Најзад се Иполита везали за дивљег коња и вукли га тамо и овамо све док мученик душу своју није предао Богу.

Због страшне смрти која је задесила овог хришћанина, али и целу његову породицу, данашњи празник сматра се празником сваког дома у коме влада мир и слога и у коме споне љубави повезују родитеље и њихову децу.

У старој Србији је постојао обичај који се понегде и до данас одржао да породице данас заједно одлазе у цркву и пале свеће у част Светог мученика Иполита. Сви би требало да се помоле за здравље и да остатак дана проведу заједно. Верује се да ће чланове те породице срећа пратити преко целе године.

Чак иако не верујете у ове обичаје, данашњи дан проведите поред својих најмилијих. Причајте, шалите се и смејте се. Видећете, љубав ће вам се вратити стоструко!

 

Извор: Ало.рс/ Дневно.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ