Идвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКОГ ПРОРОКА: ОВО урадите ујутру и сачувајте дом од ЗЛА и НЕСРЕЋЕ

Бројни верници сведоче о чудима која су се дешавала на овај дан

Српска православна црква и њени верници сутра славe Светог пророка Михеја другог, који је предвидео где ће Исус Христ бити рођен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рођене у племену Јудин и у селу Мориси одакле му и име Марсићанин.

Цео свој живот светим Михеј је провео проповедајући својим сународницима и проклињао их што су пали идолопоклонство и усвојили погане обичаје незнабожачке.

– Људи моји, шта вам учиних? Чиме вас увредих? Чиме вам досадих? Одговорите ми. Што вас изведох из земље Мисирске и избавих из ропства, зато ли мене остависте, зато ли мене остависе а идоле незнабожачке себи за богове изабрасте?

Био је такође велики противник тадашњих и тамошњих властодржаца.

– Тешко мени! Јер кад се обере летина, и као кад се пабирчи после браwа винограда, нема грозда за јело (тако нема оних који угађају Богу!). Авај, душо моја! Неста побожног са земље, нема праведног међу људима! Сви вребају крв, сваки лови брата свога мрежом, руке своје спремају на зло, кнез иште поклоне и судија суди за мито!

Божији пророк објавио је и радосну вест, да ће се Пастир и Спаситељ наших душа, Господ Исус Христ, родити у Витлејему. Остала предсказања овог светог пророка изложена су у пророчкој књизи која носи његово име.

У беседи о пророченој светлости у теми пише: Тамо где је најтамније, прориче пророк, тамо ће се појавити светлоносни Месија. Земља Завулонова и земља Нефталимова сматрале су се најтамнијим земљама. Тамо су незнабошци били измешани с Јеврејима; јарам спољашњег и унутрашњег ропства најтежи; тама незнабожачка и тама фарисејска покривале су људе сенком смрти. Светлост небеска засијала је прво у Витлејему – Христос Господ ту се родио.

Не зна се поуздано како је свети Михеј окончао свој живот, а сматра да је мученички. Ипак на основу неких помињања Михеја ИИ у књизи пророка Јеремије, постоји и мишљење да није убијен него да је у миру скончао после богоугодног живота, у својој постојбини, селу Мораси.

Предање каже да сутра ваља отићи у цркву и помолити се овом светитељу, а да ће Он свакога ко му се обрати чиста срца, заштитити од зла и његов дом сачувати од несреће.

 

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ