Идвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ПРОРОКА МИХЕЈА: Ујутру урадите ОВО и сачувајте дом од ЗЛА и НЕСРЕЋЕ

Српска православна црква 27. августа слави светог пророка Михеја другог.

Рођене у племену Јудин и у селу Мориси одакле му и име Марсићанин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цео свој живот светим Михеј је провео проповедајући својим сународницима и проклињао их што су пали идолопоклонство и усвојили погане обичаје незнабожачке.

– Људи моји, шта вам учиних? Чиме вас увредих? Чиме вам досадих? Одговорите ми. Што вас изведох из земље Мисирске и избавих из ропства, зато ли мене остависте, зато ли мене остависе а идоле незнабожачке себи за богове изабрасте?

Био је такође велики противник тадашњих и тамошњих властодржаца.

– Тешко мени! Јер кад се обере летина, и као кад се пабирчи после браwа винограда, нема грозда за јело (тако нема оних који угађају Богу!). Авај, душо моја! Неста побожног са земље, нема праведног међу људима! Сви вребају крв, сваки лови брата свога мрежом, руке своје спремају на зло, кнез иште поклоне и судија суди за мито!

Због свих ових ствари св. Михеј је предказао пропаст и тотално уништење Јерусалима и Самарије, једно од стране Хелдејаца а друго од Асираца. У исто време, поред уништења ова два града, св. Михеј прорече и долазак спаситеља, сина Божијег, Исуса Христа и прорече и место у коме ће се Спаситељ и родити!

По неким црквеним тумачењима пророк Михеј је скончао природном смрћу, али по другој верзији многима се није свидела Михејево пророчанство да ће “Јерусалим бити гомила камења“ поготово цару Јудину и осталом народу јудејском.

Засигурно је само да је св. Михеј покопан у селу Мориси где је и рођен.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ