Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Уколико испоштују ово, женама ће се испунити једна жеља

Десна рука ове светитељке данас почива у Старој цркви у Сарајеву

Света Текла је мученица равна апостолима, а Српска православна црква вековима је слави као ону која је прославила бога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Света Текла је детињство и младост провела као и свака девојка из Иконије – учила се везу, домаћим пословима и спремала за удају. Међутим, када јој је било 18 година, Текла је отишла на проповед апостола Павла и овај догађај из корена је променио њен живот.

Прича каже да је Текла опчињена слушала Павла три дана и три ноћи, и да се након тога потпуно окренула вери и Христу завештала на девичанство. Бесна јер ћерка више не жели да се уда, њена мајка ју је тукла и изгладњивала, а када ни то није помогло, отишла је код локалног судије и тражила да Теклу спале. Судија је услишио мајчину жељу, међутим, на опште чуђење, откривено је да Текли ватра не може ништа. Након тога, девојка је кренула са апостолом Павлом помажући му и проповедајући живот према Хирстовим заповестима.

Ту су њене невоље тек почеле. Привучен девојачком лепотом, старешина града у који су дошли, покушао је да је отме, а када је девојка успела да побегне, оптужио ју је као „хришћанку која се гнуша брака“. Власти су је осудиле и бациле дивљим зверима, међутим, ни оне не хтедоше да додирну Теклу. Старешина града није имао избора него да је пусти на слободу, а она је наставила да проповеда Јеванђеља и успела је да преобрати многе многобожце.

Након овога, светитељка пожеле да се осами и посвети молитви и, уз благослов апостола Павла, повуче се на неко пусто место посветивши се исцеливању болесника. Предање каже да су локални лекари и травари постали љубоморни на Теклу и да су послали групу младића да је силује и тако оскрнаве. Видевши да не може да побегне прогониоцима, Света Текла замоли Бога за помоћ и у том тренутку пред њом се отвори стена која је сакри. По предању, управо ово је и био гроб праведне и верне Христове невесте Текле.

Света Текла носи још и називе првомученица, чудотворка равна апостолима. Због непоколебљиве вере и љубави према богу које је показала за живота, узима се за пример свима који желе да истрају у својим плановима. Верује се да ће управо Света Текла помоћи свима који на сутрашњи дан почну да раде нешто, а западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Света Текла сматра се првострадалницом међу женама и такође њиховом заштитницом. Народ сматра да ће данас женама које оду у цркву и искрено замоле светитељку, бити испуњена једна жеља докле год је искрено и дубоко желе и верују.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ