Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ЗАШТИТНИЦЕ ЖЕНА: Ово треба да урадите обавезно

Православци данас славе Свету Ефросинију, која је остала упамћена као светица која је успела да се у манастиру у Александрији замонаши иако је женско.

Ћерка богатог и знаменитог човека Пафнутија из Александрије. Од бездетних родитеља молитвом од Бога испрошена. Благочесни родитељи васпиташе ћерку своју вером Христовом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не желећи да ступа у брак млада Ефросинија, да би се сакрила од оца, свога, преобуче се у мушко одело и пријави се игуману једног манастира као евнух цара Теодосија с именом Измарагд. Игуман га прими и предаде на руководство духовнику Агипиту.

Својим молитвеним животом Измарагд брзо превазиђе све монахе у том манастиру. Када наврши 38 година тешког подвига посети Пафнутије тај манастир, и игуман га упути Измарагду на молитву и утеху.

Измарагд је препознао Пафнутија а Пафнутије није препознао Измарагда. Када отац исповеди своју тугу за изгубљеном ћерком, рече му Измарагд, да не губи наду, јер ће још у овом животу видети кћер своју, и замоли га да опет к њему дође кроз три дана. Када Пафнутије опет дође Измарагд је био на самртној постељи.

Тада самртник рече Пафнутију: ја сам Ефросинија, кћер твоја; ти си отац мој! Отац дуго не могаше доћи к себи од ужасног изненађења. У том издахну блажена Ефросинија, и отац њен ридаше над њом. Пошто сахрани кћер своју, Пафнутије и сам ступи у тај манастир, и усели се у келију своје упокојене и свете кћери. После 10 година подвига упокоји се у Господу и Пафнутије и након тога постаде светац.

Према народним веровањима на данашњи дан ваља поспремити кућу и ушити поцепану гардеробу.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ