Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ЗАШТИТНИЦЕ ЖЕНА: Ово треба да урадите обавезно

Православци данас славе Свету Ефросинију, која је остала упамћена као светица која је успела да се у манастиру у Александрији замонаши иако је женско.

Ћерка богатог и знаменитог човека Пафнутија из Александрије. Од бездетних родитеља молитвом од Бога испрошена. Благочесни родитељи васпиташе ћерку своју вером Христовом.

Не желећи да ступа у брак млада Ефросинија, да би се сакрила од оца, свога, преобуче се у мушко одело и пријави се игуману једног манастира као евнух цара Теодосија с именом Измарагд. Игуман га прими и предаде на руководство духовнику Агипиту.

Својим молитвеним животом Измарагд брзо превазиђе све монахе у том манастиру. Када наврши 38 година тешког подвига посети Пафнутије тај манастир, и игуман га упути Измарагду на молитву и утеху.

Измарагд је препознао Пафнутија а Пафнутије није препознао Измарагда. Када отац исповеди своју тугу за изгубљеном ћерком, рече му Измарагд, да не губи наду, јер ће још у овом животу видети кћер своју, и замоли га да опет к њему дође кроз три дана. Када Пафнутије опет дође Измарагд је био на самртној постељи.

Тада самртник рече Пафнутију: ја сам Ефросинија, кћер твоја; ти си отац мој! Отац дуго не могаше доћи к себи од ужасног изненађења. У том издахну блажена Ефросинија, и отац њен ридаше над њом. Пошто сахрани кћер своју, Пафнутије и сам ступи у тај манастир, и усели се у келију своје упокојене и свете кћери. После 10 година подвига упокоји се у Господу и Пафнутије и након тога постаде светац.

Према народним веровањима на данашњи дан ваља поспремити кућу и ушити поцепану гардеробу.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ