Идвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Жене и девојке, обавезно урадите ову ЈЕДНУ СТВАР!

Фото: јутјуб

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељицу и заштитницу хришћана, а верује се да кога она прекрије својим покровом он постаје невидљив за зле духове

Православни верници сутра обележавају празник Покрова Пресвете Богородице као помен на црквени догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.
Фото: Јутјуб
Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељицу и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.Безброј пута помагала је појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама. Догађај који црква празнује догодио се 14. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога (Философа).

Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негде у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У четири сата после поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором (покровом) изнад народа, као да том одећом покрива народ. Била је одевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.

Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види ”Царицу и госпођу, како се моли за сав свет”, што Епифаније зачуђен потврди.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима.

Због тог догађаја уведено је празновање, да подсећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то од ње верници молитвено траже.

Многе жене које немају децу посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника и моле се да им подари дете, а оне које имају моле се Богородици за њихово здравље. Празник славе жене да би лакше рађале и подизале децу.

Сви који верују у Богородицу и обележавају Покров Пресвете Богородице на овај дан обавезно треба да изговоре речи “Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим”.

Кога Богородица прекрије својим покровом он постаје невидљив за зле духове и нечастиве силе.

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ