Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ЈАКОВ: Обавезно урадите ово (ВИДЕО)

Испоштујте овај леп обичај

Православни верници данас славе Светог апостола Јакова. Посебно је упозоравао богаташе да буду понизни, иначе ће проћи као „цвет травни“, који увене кад огреје сунце.

Свети апостол Јаков је један од 12 апостола, а назива се Исусовим братом, јер је био син праведног Јосифа, мужа Пресвете Богородице.

Када је Јосиф био на самрти, разделио је имање својим синовима, а један део наменио је и Исусу. Међутим, сва браћа су се овоме успротивила, будући да Исуса нису сматрали својим братом. Једини се Јаков томе успротивио и рекао да ће свој иметак поделити са Исусом, због чега се и назива Исусовим братом.

Јаков читавог живота није јео ни маст нити зејтин, већ је живео искључиво на хлебу и води. Након васкрсења, Исус се по предању јавио управо њему.

Био је епископ у Јерусалиму 30 година, а након указања Исуса саставио је прву литургију, коју су касније скратили Свети Василије и Свети Јован Златоуст.

Посебно је упозоравао богаташе да буду понизни, иначе ће проћи као “цвет травни”, који увене кад огреје сунце.

Јаков подсећа да је Бог изабрао “сиромахе овога света“ да буду богати вером, и наследници Царства. Своју браћу у вери је опомињао да не указују част богатима, подсећајући их:

“Нису ли богаташи ти који вас угњетавају и зар вас они не вуку на судове?”

Он подсећа богаташе “наслађивасте се на земљи” и тврди да ће њихове невоље доћи, да ће им нагомилано богатство иструнути, одећу појести мољци, а злато и сребро зарђати. А до Бога ће доспети само вапај неплаћених радника:

“Гле, вапије плата радника који су пожњели њиве ваше, коју сте им закинули и вапаји жетелаца дођоше до ушију Господа Саваота”.

И сами Јевреји дивили су се његовој праведносИ сами Јевреји дивили су се његовој праведности, и називали су га Јаковом Праведним.

Међутим, када је за првосвештеника постављен Анан, он је са другим јеврејским старешинама смислио да убије Јакова као Христовог проповедника. Приликом прославе Пасхе, када се пуно верника слило у Јерусалим, старешине су му наложиле да се попне на кров храма и да говори против Христа. Међутим, Јаков је почео народу да говори о Христу као о сину Божјем и месији.

Разјарени свештеници су га скинули са крова, при чему је Јаков пао и гадно се повредио. Ипак, није преминуо на лицу места, већ је на коленима пружио руке ка небу и завапио “Опрости им Господе овај грех, јер не знају шта чине”.

Тада му је пришао неки човек и свом силином га ударио по глави, и тада је скончао у својој 63. години.

Обичаји везани за данашњи празник кажу да би ваљало помоћи некоме ко је у невољи, саветом, храном или на било који други начин, а предање каже да ће милостиви апостол Јаков свакоме ко данас прикаже своје хришћанске врлине испунити сваку молитву.

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ