Идвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ АПОСТОЛА ФИЛИПА: Верује се да он прашта све грехе ако ујутру УРАДИТЕ ОВО

Испоштујте овај обичај и верујте, чуда се дешавају

Српска правослвна црква и њени верници сутра празнују Светог апостола Филипа, једног од дванаесторице апостола. Као светитељ апостол Филип се празнује 14. новембра према старом, односно 27. новембра према новом календару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свето писмо каже да је Филип био позван од Исуса Христа да му се придружи и буде му ученик. Радујући се том позиву Филип не хтеде да се само он један обогаћује таквом благодашћу, него је желео да и други имају удела у том дару. Зато, нашавши пријатеља свог Натанаила, за ког се сматра да је апостол Вартоломеј, поведе га са собом. Примивши Светог Духа, Филип је проповедао Јеванђеље по многим странама Азије и по Грчкој.

Елем, преднање о апостолу Филипу даље каже да се у фригијском граду Јерапољу нашао на заједничком јеванђелском послу са апостолом Јованом, својом сестром Маријамном и апостолом Вартоломејом. Ту би нека опасна змијурина, коју незнабошци хранише и клањају јој се као да је какво божанство.

Апостоли молитвом умртвише змију, чиме навукоше гнев тамошњих људи. Према једној верзији незнабошци ухватише Филипа и распеше га наопако на дрвету, потом распеше и Вартоломеја. Друга верзија пак каже да су га разапели високо високо на једном зиду.

У моменту распећа апостола земља се раступи и прогута градоначелника и многе друге са њим. У великом страху људи потрчаше да скину распете апостоле, но успеше једино Вартоломеја да скину живог. Како га беху високо разапели, нису могли лако дожи до њега, те Филип издахну и мртвог га скинуше. У последњим тренуцима овоземаљског живота Филип мољаше Бога за оне који су га разапели и за незнабошце.

Верује да би ујутру ваљало обратити му се овим речима: „Апостоле, свети Филипе, моли милостивог Бога да опроштај грехова подари душама нашим“. Предање каже да ће свакоме бити испуњена жеља, уколико се искрено и од срца обрати овом светитељу за помоћ.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ