Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ МРАТИНДАН: Ово би обавезно требао да уради сваки домаћин

Српска православна црква и верници данас славе Светог краља Стефана Дечанског, односно Мратиндан.

Фото: Јутјуб

Свети Сава, кнез Лазар и Свети Стефан су тројство најмудријих и најблагороднијих светитеља српског народа, а дан Светог краља Стефана Дечанског је заветни дан за све који болују од очних болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је уједно и почетак зимског периода године, па у народу постоји изрека “Свети Мрата, снег за врата.”

Стефан Дечански је претрпео страшне муке, јер га је отац, краљ Милутин, ослепео, а син, цар Душан удавио. Након што је ослепљен, јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао му је да ће му вратити вид. Пет година је Свети Стефан био у Цариграду као заробљеник у манастиру Сведржитеља и изазивао велико дивљење свих монаха, а након пет година чудотворно му се вратио вид па је потом саградио Високе Дечане.

У целом српском народу, а нарочито на истоку земље, постоји много обичаја повезаних са Мратинданом. Етнолози тврде да овај празник потиче из паганских времена, када су Словени славили култ вука, моћног заштитника од демона. Зато постоји веровање да 24. новембра сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету. Верује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Верује се и да данас домаћин треба да све кућне послове преузме на себе, и онда ће свим укућанима све кренути као по лоју. Уколико је домаћин размажен, зановета и не жели да преузме обавезе на себе, година ће бити лоша по целу породицу.

 

 

Извор: Т.Г. / zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ