Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК КЛИМЕНТ: Никако не радите ово

Српска православна срква и њени верници данас овележавају Светог свештеномученика Климента, епископа римског. Рођен је у Риму као припадник царсог рода и био је савременик светих апостола.

Фото: Јутјуб

Мајка и два брата су пловећи по мору, били занесени буром у разне стране, отац је кренуо да тражи жену и синове, па се и он изгубио. Тада Климент, будући двадесет четири године стар, пође на исток да тражи своје родитеље и браћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Александрији је упознао апостола Варнаву, потом се придружио апостолу Петру, чији су следбеници били његова два брата, Фаустин и Фаустинијан. Промислом Божјим апостол Петар наиђе на мајку Климентову, као старицу просјакињу, а потом и на оца.

И тако се опет саставила цела породица, и сви као хришћани вратили су се у Рим. Климент се није одвајао од великог апостола, који га је поставио за епископа пре своје смрти.

Са пламеном ревношћу управљао је Климент црквом Божјом, и преобраћао је у веру Христову из дана у дан велики број неверних.

Одредио је седам брзописаца, да пишу житија хришћана мученика, који у то време страдали за свога Господа.

Цар Трајан га је протерао у Херсон, где је Климент нашао око две хиљаде изгнаних хришћана. Сви су запослени на тешком послу тесања камена на једном безводном месту.

Климента су примили хришћани с великом радошћу, и он им је био живи извор утехе. Молитвом својом извео је воду из земље, и обратио у хришћанство толики број неверних мештана, да се за једну годину подигло на том месту седамдесет пет цркава.

Да не би даље ширио веру Христову, Климент је осуђен на смрт и утопљен у море с каменом око врата. Мошти његове чудотворне извађене су из мора тек у време светих Кирила и Методија.

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на данашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Климента. Такође, иако данас није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

 

Извор: Телеграф.рс/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ