Идвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ПРОРОК АВАКУМ: Ову једну ствар обавезно урадите

Прорекао је опустошење Јерусалима. Када је Навуходоносор, цар вавилонски, ударио на Јерусалим, Авакум се склонио у земљу Исмаилћанску, одакле се после опет вратио у Јудеју, где је живео као земљорадник

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају Светог пророка Авакума. Био је син Асафатов, из племена Симеонова.Био је пророк шест стотина година пре Христа за време цара Манасије. Прорекао је опустошење Јерусалима. Када је Навуходоносор, цар вавилонски, ударио на Јерусалим, Авакум се склонио у земљу исмаилћанску, одакле се после опет вратио у Јудеју, где је живео као земљорадник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једнога дана носио је ручак радницима на њиви, кад му се одједном појавио анђео Господњи и рекао му – Однеси ручак који имаш у Вавилон Данилу, у јаму лавовску. И рече Авакум – Господе, Вавилона не видех, и јаму не знам где је.

Тада га је анђео узео за косу и пренео га је у Вавилон, у даљину огромну, на јаму лавовску, у коју је Данило био бачен по наређењу цара Кира за казну, јер се није поклонио идолима. – Даниле, Даниле, прими ручак што ти га посла Бог – викну Авакум. И Данило је примио и јео.

Потом анђео Божји опет узе Авакума и пренесе у Јудеју, на његову њиву. Још је Авакум пророковао о ослобођењу Јерусалима и времену Христовом. Упокојио се у дубокој старости и сахрањен у месту Кела. Мошти су му откривене у време Теодосија Великог.

На сутрашњи дан изговорите ову молитву за спас душе:

Пророка Твога Авакума, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ