Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ДАНИЛО СТОЛПНИК: Ову једну ствар обавезно урадите

БЕОГРАД – Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Светом Данилу Столпнику, који се по старом календару празнује 11. децембра.

Овај светац био је стилит – аскета који је у раном хришћанству обитавао на стубу (столп на старословенском), на којем је живео и молио се без обзира на временске прилике. Обичај је настао у Сирији, а столпници су се често окивали ланцима. Циљ овог подвига било је одвајање од материјалног грешног света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први стилит највероватније је био Симеон Столпник, који са стуба није сишао читавих 37 година. Његов наследник управо је Данило Столпник. Хришћани иначе верују да столпници имају велике исцелитељске и пророчанске моћи.

Заштитник мирних и благих

Због свог примерног и уздржаног живота, Данило Столпник се сматра заштитником мирних и благих људи чију уздржаност многи мешају са слабошћу па их угњетавају. Свети Данило Столпник таквима може да олакша и најтеже муке, а једино што треба да ураде јесте да му се искрено помоле.

Живот младог Данила

Данило је рођен 409. године на реци Еуфрат, а преминуо 11. децембра 493. године. Живео је и молио се на стубу читавих 30 година. Родио се у хришћанској породици оца Илије и мајке Марте.

У 12. кришом је побегао у манастир, али нису желели да га приме јер је био премлад. Међутим, Данило беше толико упоран да су морали да попусте. Млади калуђер није крио жељу да упозна двадесет година старијег Симеона Столпника, што му се и остварило. Та посета оставила је велики утисак на њега, тако снажан да се и сам 460. године попео на стуб и тако симболично постао Симеонов наследник.

Убрзо је стекао углед у народу и направљен му је већи стуб. Веровало се у његове исцелитељске и пророчанске моћи. Византијски цар Лав изузетно га је поштовао јер се и сам уверио у његове натприродне моћи, па је наредио да му се направи кров на стубу на ком само што једном није умро од хладноће. Данило је у први мах одбијао, али је потом пристао. Предсказао је успоне, падове и смрт неколицине ондашњих великих владара.

 

 

Извор: Курир/Wикипедиа

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ