Идвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ СПИРИДОН ЧУДОТВОРАЦ: Никако не радите ово

Сутра је празник посвећен Светом Спиридону “Чудотворцу”, хришћанском светитељу из 3. века за кога се везује велики број легенди и народних обичаја.

Свети Спиридон је рођен на Кипру 270. године. Живео је у време цара Константина Великог, животом обичног сељака. Тек након смрти жене, решио је да се посвети Богу, а истим путем је кренула и његова ћерка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Спиридон је постао еписком у месту Тримитусу. Био је омиљен међу простим светом јер је, према легенди, за свакога имао лепу реч и савет, а својим јасним и једноставним исповедањем вере многе многобожце је превео у хришћанство. Умро је 348. године, а његове мошти се чувају на Крфу.

Срби Светог Спиридона славе као крсну славу. Како је реч о непокретном празнику, његов дан увек пада у пост, па славска трпеза треба данас треба да буде посна.

Због благости по којој је овај светитељ упамћен, Светог Спиридона прослављају деца и мајке. Обичај је да они сутра што више времена проведу заједно и разговору и дружењу, како би светитељ видео колика је њихова љубав и приврженост.

Такође, болесни верују да могу бити излечени ако сутрашњи дан проведу у неком манастиру.

Постоји предање по коме Свети Спиридон, с времена на време, силази на земљу преобучен у просјака или сиромаха како би проверио како људи живе и да ли и даље знају да покажу љубав и бригу према ближњима. Зато се верује да на суташњи празник није добро одбити некога ко вам тражи помоћ, па ако на улици сретнете просјака обавезно му морате помоћи или уделити милостињу, јер на тај начин поштујете и Светог Спиридона.

По народном веровању које се још увек задржало у неким крајевима Србије Свети Спиридон је први направио земљани лонац, онда врећу и на крају кошуљу. Зато се он сматра свецем заштитником грнчара, ткача, мутавџија и ковача.

 

Извор: Н.Д. / dnevno.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ