Идвајамо Православље

СУТРА ЈЕ САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА: Изговорите ове речи ако желите прекретницу у животу

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен „црвеним словом“ у календару СПЦ која му ипак даје велики значај и слави га као – Благовесника који је учествовао и најављивао све значајне догађаје везане за настајање хришћанства.

Архангел Гаврило је жива бестелесна сила и један од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању света и у борби против „палих“ анђела, предвођених самим злом, сатаном.

Архагел Гаврило је сведочанство о почетку настајања Божје творевине пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише књигу Постања. Слави се као анђео Благовесник задужен за радосне или благе вести, и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог – Светог Јована Крститеља.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Архангел Гаврило јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са вешћу да ће родити сина, спаситеља људског рода, Господа Исуса Христа.

Лик анђела Гаврила слика са пресветом Богородицом Маријом, која прима Благовест, на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије јер је овај догађај отворио пут у Царство небеско. Највећа и најрадоснија вест у хришћанству коју је јавио Благовесник је вест о Васкрсењу Христовом.

Свети архангел Гаврило је и симбол доброте целог човечанства – икона Белог Анђела је послата у космос као симбол људског поздрава другој васионској раси пошто Свети Гаврило је и универзални симбол љубави, мира и радости у човечанству. Бели Анђео је и од стране УНИЦЕФ-а одабран као симбол Европе.

Фреска у средњевековном манастиру Милешеви позната као Бели анђео проглашена је за слику прошлог миленијума.

Сматра се да је овај летњи празник установљен на Светој Гори у 9. веку, за време царева Василија и Константина Порфирогенита и патријарха Николе (Хрисоверга) после јављања архангела Гаврила у једној од карејских келија који прстом по камену исписао песму Богородици „Достојно јест“.

Гаврило је први уз архангела Михајла који је предводник војске анђела и сила добра, а за њима следе равни по части Рафаил, Урил, Селатил, Јегудил, Варахил и Јеремил.

Саборни дан светог архангела Гаврила празнује се такође 8. априла, односно 26. марта, према јулијанском календару, када СПЦ слави његова јављања кроз сву историју људског спасења.

За овог свеца су везни многобројни обичаји. Девојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Али у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси „благе“ и лепе вести.

Архангел Гаврило је често слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

По предању, архангел Гаврило је неко време био на Месецу. Једном је слетео на Земљу и напио се воде с ђавољег извора. Ђаво га потера, стигне на Месец, потегне га гребеном и закачи му табан. Од тада људи имају угнуте табане.

МОЛИТВА СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ ГАВРИЛУ

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ