Идвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАК: Обавезно урадите ову једну ствар

На данашњи дан обичај је да људи иду на гробље где обилазе споменике својих најближих. Велики број народних веровања прати овај обичај. Побусани понедељак је празник православне цркве посвећен упокојенима. Пада у први понедељак после Васкрса и Томине недеље.

Побусани понедељак је свој назив добио по народном обичају да се гробови покојника побусавају тога дана бусењем свеже зелене траве. Побусани понедељак је, дакле, празник намењен упокојенима, и спада у један од задушних дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај дан се одлази на гробља, уређују гробови, поставља камење на све четири стране око гроба, и побусава земља између, односно, прекопава површински слој земље. Вук Караџић наводи да се овај дан понегде назива и „Ружичало“ или „Дружичало“, јер се тог дана, између осталог, саде и руже на гробљима.

Оно по чему је овај дан другачији од осталих задушних дана је што се данас на гробља износе црвена јаја које су домаћице офарбале на Светли петак! Та јаја се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са „Христос Васкрсе“.

Тим прадавним обичајем се исказује љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима се на тај начин дели радост Васкрсења Христовог и победе над смрћу. На крају се преостала јаја поделе сиротињи.

Верује се да је овај обичај најпре настао у крилу руске цркве, одакле је, вероватно, дошао и у наше крајеве.

Оно што се такође сматра једним обичаја на овај дан јесте да се на неком погодном месту окупе пријатељи, да се игра, пева и забавља.

Такође, треба уплести неколико венчића од врбових грана и носити их у коси, а ко се кроз венац пољуби постаће побратим/посестрима за ту годину. Или тако бар народ верује.

 

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ