Свет Србија

МАКРОН У СРБИЈИ, ДАН ДРУГИ! Вучић на Калемегдану: Грађани Србије могу да буду поносни!

Председник Француске Емануел Макрон наставља данас посету Србији, разговором са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО).

Председник Србије је, након састанка са студентима, рекао да је било речи о сарадњи у региону, што му је била идеја пред Берлински конгрес – да се споје млади из региона.
– Ово функционише добро, али нам је неопходно да се укључи још људи. Обећао сам већу подршку Републике Србије. Оно што је важно и што смо могли да закључимо од Макрона: морамо да се посветимо себи и свом региону – рекао је председник Србије новинарима на Калемегдану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Побољшање односа, како каже, учиниће Србију јачом и снажнијом. Много је, каже, посла пред нама и неопходно је да се мењамо.

– Тешко нам је да то чујемо, али морамо да се мењамо и ако то успемо, нећемо имати већих проблема у будућности – рекао је председник Србије.

10:45 -Макрон обећао помоћ у покретању дијалога са Приштином

Председник Француске Емануел Макрон обећао је да ће помоћи у поновном покретању дијалога и постизању дуготрајног споразума између Београда и Приштине, бивших ратних непријатеља, који су месецима заглављени у дипломатском блату, наводи француска телевизија Франце24, позивајући се на агенцију Франс прес.

10:00 – Почео састанак са студентима

Председник Француске Емануел Макрон састао се данас пре подне, заједно са председником Србије Александром Вучићем, са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) из целог региона.

Двојица председника су се на почетку упознали са младима.

09:51 – Председници стигли на Калемегдан
Председници Емануел Макрон и Александар Вучић стигли су на Калемегдан где би ускоро требало да почне разговор са студентима.

Пре разговора Вучић је са калемегданске терасе показао Макрону панораму Београда.

09:17 – Саобраћајне гужве због посете
Саобраћај у главном граду функционише, али се гужве могу очекивати током дана, нарочито до поднева, јер је у току други дан посете француског председника.

Зато је могуће затварање појединих улица у центру града, а касније делова аутопута, када Макрон буде одлазио ка аеродрому.

09:00 – Разговор са студентима РYЦО око 9:30
Макрон ће са представницима Регионалне канцеларије, која је пројекат у оквиру Берлинског процеса, разговарати заједно са председником Србије Александром Вучићем.

Канцеларија је основана у јулу 2016. у Паризу на самиту о Западном балкану. Циљ регионалне канцеларије јесте повезивање младих на Западном Балкану, поспешивање помирења, размене, сарадње у региону, о чему ће данас бити речи. Председници ће имати прилике да чују о ситуацији на Западном балкану и раду канцеларије.

08:00 – Први дан посете – разговор у четири ока, споразуми, говор на Калемегдану…
Званични састанци у оквиру Макронове дводневне посете обављени су јуче, а двојица председника положили су венце код Споменика захвалности Француској на Калемегдану, где су се обратили градјанима, и одали почаст српској хероини Милунки Савић у Алеји великана на Новом гробљу.

Макрон је великом броју окупљених градјана на Калемегдану, у говору током којег се обраћао и на српском, поручио да Француска воли Србију и њене градјане и да је Србија „у њиховим срцима“.

Француски председник је претходно имао тет-а-тет састанак са Вучићем, који је трајао знатно дуже него што је било предвидјено, а двојица државника су са конференције за новинаре послали јасне поруке по питању Косова и Метохије, европских интеграција и сарадње Србије и Француске.

Председник Француске је поручио да ће се ангажовати да се обнови дијалог и да се постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум, те да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Немачке Ангелом Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Он је рекао и да нема готово решење за косовски проблем, да магично решење не постоји, да је за компромис, који не значи остати на стартним, дијаметрално супротстављеним позицијама страна у дијалогу.

Макрон је истакао и да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију, да је Србија велика европска држава и нација која има своје место у Европи, али да и сама мора да настави реформски пут.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ